Tudósok fejtették meg, mennyi a halál sebessége! Egy kísérletbe határozták meg, milyen gyorsan terjed a halál a sejtekben!

2019. január 11., péntek
Így terjed a halál a szervezetben... durva felfedezés!

Rájöttek, hogyan és milyen gyorsan keríti a hatalmába a halál az emberi szervezetet és a sejteket. A részletek még ennél is riasztóbbak...

Egy molekula aktivizál egy másikat, majd jönnek mind sorban egymás után. Így igazi dominóelv alakul ki.

Immár azt is tudjuk, hogy mekkora sebességgel érkezik a halál, és hogy úgy működik, mint a dominó-elv, vagy a tömeg hullámzása a stadionokban. - írja a Titokterminál.com

Az apoptózis során a sérült vagy feleslegessé vált sejtekben gyakorlatilag egy öngyilkossághoz vezető jelátviteli útvonal aktiválódik, hogy a nem megfelelően működő sejt ne okozzon problémákat a környező egészséges szövetben.

A sejt halálához vezető jel pedig hullámszerűen, 30 mikrométer/perces (avagy 2 milliméter/órás) sebességgel terjed végig a sejten, ahogy azt a szakértők nemrégiben lemérték.

A programozott sejthalál ugyan a leginkább értett és tanulmányozott sejthalál, de még így is sok a megválaszolatlan kérdés körülötte. A szakértők például nem értik, hogy miért nem minden esetben aktiválódik a folyamat a tumorsejtek kialakulásakor, illetve hogy egészséges sejtekben is beindulva miért működik túl az olyan neurodegeneratív kórképek esetén, mint a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór.

A Stanford kutatói ezért is tanulmányozzák az apoptózis molekuláris szabályozását. 

Kutatásuk során egy dél-afrikai karmosbéke petesejtjét vizsgálták, amelyből eltávolították a citoplazmát, majd úgy módosították, hogy benne egy zöld színű fluoreszcens protein aktiválódjon, ahol a sejthalált kiváltó szignál halad. 

Aztán beindították az apoptózist, és megfigyelték a fény útját. Így derült ki, hogy a jelzés nem részecskék áramlása, tehát diffúzió révén, hanem hullámszerűen terjed.

Ezt később módosítatlan petesejteken is sikerült megfigyelni, kiderült ugyanis, hogy a sejt halott részein megváltozik sejt színe. Ez a színváltás pedig szintén hullámszerűen terjedt végig a sejtmembránon is, így kívülről is megfigyelhető, hogyan hal el a sejt.

A közelebbi vizsgálat kiderítette, hogy a színváltásért a kaszpázok felelnek. 

Ezek olyan enzimek, amelyek az apoptózis során aktiválódnak, mégpedig hasonlóan a dominók dőléséhez: az aktív kaszpáz aktiválja a környékén lévő többi enzimet, és így alakul ki a hullám.

OSZD MEG másokkal is!

paranormál tudomány hihetetlen rejtélyek


Megtekintések száma: 69450

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet