Tudósok figyelmeztetnek: egyetlen évszázad alatt kipusztíthatják az emberiséget?

2022. július 8., péntek




Ezt állítja egy neves asztrológus. Mi van, ha igaza lesz?

A robotoktól való félelem nem új keletű dolog az emberiség életében. Mióta világ a világ, mindig is féltünk a technológiai újításoktól.

Azonban a jövőben az intelligens robotoktól való félelem sokkal nagyobbra növő jelenség lehet, mint bármi más, ráadásul egy csillagász szerint nem is alaptalan.

Martin Rees szerint ugyanis a robotok a jövőben egyértelműen rémuralomra törhetnek, elpusztítva az emberiséget.

Ráadásul ez a folyamat viszonylag gyorsan le fog zajlani, mindössze néhány évszázad alatt.

A szakember még azt is megjósolta, hogy szerinte mennyi időn át fognak uralkodni a bolygón. Az emberiség eltűnésével gyakorlatilag nem lesz semmilyen külső erő, mely letaszíthatná a robotokat a trónról, így több milliárd éven át domináns "faj" lennének a Földön.

A robotoknak már most minden evolúciós előnyük megvan. Igaz, hogy össze kell őket szerelni, de a jövőben ezt ők maguk is meg tudják oldani.

Ráadásul míg az emberi lényeknek, és a Földi életformáknak több milliárd év kellett, míg kifejlődtek, addig a robotok evolúciója akár néhány nap alatt végbemehet.

Folyamatosan fejlődhetnek, és nem lesz határa a képességeiknek.

Az emberiség ideje meg van előre határozva, és nem más, mint egyfajta átmenet az organikus életformák és a biomechanikus, majd később a mechanikus életformák és civilizációk irányába.

Könnyen elképzelhető, hogy a jövőben több olyan idegen faj is létezhet majd, melyek nem is emberek, hanem valójában robotok.

Az emberek felett szépen lassan fogják átvenni az irányítást. Két út lesz: az egyik szerint békés úton, gyakorlatilag az emberiség önszántából olvad eggyé a gépekkel, ahogyan azt legtöbben sejtik, vagy pedig háborús konfliktusok útján egyszerűen eltörölnek minket a Föld színéről.

A jövőbeli robotokból álló civilizáció évmilliárdokkal később már olyan fejlett lesz, hogy más csillagrendszerekbe is képes lesz eljutni. Nem köti majd őket az idő, mivel sohasem halnak meg, sohasem használódnak el.

Egyfajta vírus módjára lesznek képesek megvetni a lábukat minden planétán, még az olyanokon is, melyek egyébként nem alkalmasak az élet számára.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 178796





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet