Tudósok igazolták: létezik egy étrend, ami legyőzi a depressziót!

2018. szeptember 27., csütörtök
Bizonyítottan működik, több éves kutatási eredményekre alapozzák!

Egy új kutatás szerint a mediterrán étrend a depresszió megelőzésében is segítséget jelenthet.

Az új vizsgálatban a szakértők összesen 41 korábbi tanulmányt elemeztek, melyek az elmúlt 8 év során születtek – írja az MTI.

Az adatok alapján a gyümölcsök, zöldségek, gabonaételek és tésztafélék, barna rizs -, olajos magvak, olívaolaj és kevés hal, hús valamint tejtermék fogyasztásán alapuló mediterrán étrend a kedélyállapotra is hatással van.

A Camille Lasalle, a University College London munkatársa és a csapat vezetője szerint az eddigi bizonyítékok azt mutatják, hogy lehetnek olyan ételek, amelyek csökkentik a depresszió kockázatát. Igaz, egyelőre nincsen elegendő klinikai teszteredmény, amely ezt igazolná.

Az étel és a kedélyállapot közötti összefüggést nem könnyű megmagyarázni, hiszen soktényezős kapcsolatról van szó.

A depresszió például étvágyvesztést okozhat.

A boldog ember nagyobb eséllyel él egészségesen, többek között kevesebb alkoholt fogyaszt, amely köztudottan hajlamosít a depresszióra. Lehetséges, hogy az egészségtelen ételek fogyasztása szintén növeli a depresszió kockázatát, ezért fontos, hogy az ilyen fogásokat kerüljük.

Szakértők szerint szigorúan ellenőrzött klinikai tesztek nélkül nem tudható, mekkora hatása lehet a mediterrán étrendnek a depresszióra.

Széles körben elfogadott nézet, hogy szoros a kapcsolat a között, amit eszünk és ahogy érezzük magunkat, a vércukorszint például hat a kedvünkre és az energiáinkra. 

Ha azonban az ember depressziót vagy szorongást él át, nehéz az egészségre figyelni, de az is lehet, hogy az ember ilyenkor káros megküzdési stratégiákhoz – alkoholhoz, drogokhoz – folyamodik. Ebben az esetben a gyógyulás más módjai, a terápia vagy a gyógyszerek lehetnek segítségére”

– mondta Stephen Buckley, a Mind nevű mentális egészséggel foglalkozó alapítvány szakértője.

A hagyományos mediterrán étrend kutatói kimutatták, hogy a diéta csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kockázatát, melyek szív- és érrendszeri zavarokhoz vezethetnek. 

Azt is megállapították már, hogy akik komolyan betartják az étrendet, azok tovább élnek, és kisebb eséllyel alakul ki náluk túlsúly.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség életmód étrend


Megtekintések száma: 12271

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet