Tudósok jöttek rá, hogyan lehet lelassítani az időt! Ráadásul ezt bárki meg tudja csinálni!

2023. március 8., szerda




A Journal of Consumer Research című folyóiratban publikált tanulmányukban nagy port kavartak a szakemberek...

A fogyasztási szokások lassítása segíthet abban, hogy az ember úgy érezze, lassabban telik az idő és bőségesen elegendő áll rendelkezésre belőle" - állítják a kutatók a Journal of Consumer Research című folyóiratban publikált tanulmányukban.

"Az emberek egyre inkább keresik a lehetőségeket, hogy kiszabaduljanak a felgyorsult ütemű életükből, amelyben úgy érzik, hogy állandó időhiánnyal küzdenek és képtelenek lépést tartani az olyan kötelezettségek végtelen áradatával, mint például a munkahelyi határidők" - mondta Giana Eckhardt, a londoni Royal Holloway Egyetem munkatársa.

A professzor és kollégája, Katharina Husemann a Szent Jakab nevét viselő spanyolországi zarándokútra, az El Caminóra érkező vándorokhoz csatlakozva figyelte meg, hogy milyen hatással van az emberekre, ha lassabb ütemben élik az életüket - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A két szakember a zarándokúton szerzett tapasztalatai alapján alkotta meg a fogyasztói lelassulás fogalmát, amely az idő lelassulásának érzékelését jelenti a fogyasztás bizonyos formáinak megváltoztatásával, követésével és elkerülésével.

"Megfigyeltük, hogy az El Camino teljesítése közben az emberek képesek voltak lassítani a fogyasztásukon, az ételtől kezdve egészen a műszaki eszközökig" - mondta Husemann.

A kutatók a lelassulás három módját azonosították:

a szervezet fizikai lelassítása azáltal, hogy a közlekedés gyorsabb formái helyett a séta kerül előtérbe;

a technológia használatának lassítása azáltal, hogy kizárólag kifelé irányuló kommunikáció történik (az otthoniakkal) és a zarándokok az egymással való közvetlen beszélgetésre összpontosítanak;

valamint az epizodikus lelassulás azáltal, hogy az ember mindössze egy-két tevékenységet - séta, evés - végez napközben, csökkentve a fogyasztással összefüggő döntéshozatalok számát.

"Mindezek hatására az emberek elkezdik úgy érezni, mint ha az idő lassabban telne és bőségesen rendelkezésre állna" - magyarázta Husemann, hozzátéve, hogy a jótékony hatás megéléséhez azonban mind a három tényezőnek teljesülnie kell.

"A tengerparton nyaralni és hosszú sétákat tenni, miközben az ember folyamatosan ellenőrzi az e-mailjeit, vagy három percig meditálni egy mobiltelefonos applikáció segítségével nem jelent lelassítást. Az ember ugyanis ilyenkor nem szakad el a felgyorsult világ mókuskerekéből" - fűzte hozzá a szakember.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen idő


Megtekintések száma: 72533





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet