Tudósok két híres múmiát vetettek alá DNS teszteknek, hogy kiderítsenek egy óriási rejtélyt!

2018. január 24., szerda




Óriási titokra derítettek fényt. Egyiptom történelmére is hatással lehet.

A mai DNS technológiák, és az örökítőanyag olvasásához szükséges eljárások terjedése óriási hatással volt az elmúlt években a régészet tudományára.

Több korábbi titokzatos rejtélyt sikerült ezáltal megfejteni.

Nemrégiben kutatók azt állították a neves Journal of the American Medical Association (JAMA) orvosi szakfolyóiratban, hogy Tutanhamonban és több rokonának múmiájában megtalálták a malária kórokozójának, a Plasmodium falciparum parazitának a DNS-ét, ami arra utal, hogy ez a fertőzés is hozzájárult a fáraó halálához.

Most két legendás múmiát vettek górcső alé nemrégben, és különféle DNS teszteknek bvetettek alá.

Az eredmények túlmentek mindenen, és egy sötét titkot tártak fel.

A Manchesteri Egyetemen kiállított híres Két Testvér múmiák ugyanis sokkal többet elárultak az ősi egyiptomi elitről.

Sokak szerint az 1907-ben felfedeett sír hieroglifái is eleve gyanúsak voltak,d e fontos volt, hogy legyen egy tisztán tudományos, genetikai bizonyíték is.

Khnum-nakht és Nakht-ankh testvérek múmiáját vizsgálták meg, és az eredményeken a tudósok is meglepődtek, méghozzá alaposan.

Korábban többször felmerült a gyanú, hogy valójában két idegen, és nem állnak semmiféle rokoni kapcsolatban egymással, mindössze egy azon sírba temethették őket.

Ennek próbáltak a végére járni. Sikerült is. Az eredmények miatt némileg módosítani kell az egyiptomi történelem erről szóló részeit is.

Valóban volt rokoni kapcsolat köztük, de nem úgy, mint gondolták. Kiderült, hogy csak féltestvérek, és csak az anyjuk közös.

Nagy a valószínűsége annak, hogy a Két Testvér anyja magas státuszú volt. A felfedezés megerősíti, hogy az ősi Egyiptomban volt valamiféle nemi egyenlőség, és a nők önállóbban élhettek, mint más kultúrákban.

Az ősi Egyiptomban a nők a legtöbb területen ugyanolyan jogokat élveztek, mint a férfiak: volt tulajdonuk, ez pedig ennek ékes újabb bizonyítéka.

Ugyanis ez tetet lehetővé feltételezhetően, hogy ezt a két múmiát egy helyre temessék, mivel ez nem volt szokás, eddig ez az egyetlen ilyen páros, akiket találtak.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek történelem genetika egyiptom dns piramisok fáraók uralkodók


Megtekintések száma: 42058





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet