Tudósok rábukkantak a Földet alkotó hiányzó anyagra: forradalmi felfedezés!

2018. május 19., szombat




Japán kutatóknak sikerült kimutatniuk, a Földünk belső magját is ez alkotja!

A Föld egyik nagy rejtélyét sikerült megfejteniük a tudósoknak.

Arról van szó, hogy a Földet alkotó egyik fontos elemre bukkantak rá, egy alkotóanyagra. Soha eddig nem volt ugyanis teljes mértékben feltérképezve és megismerve az, hogy mi is alkotja a Földünk belső magját.

A földmag két részből, egy folyékony külső és egy szilárd belső rétegből áll. 

Bolygónk legbelső, nagyjából 1200 kilométer sugarú részének lehetséges összetevőit évtizedek óta kutatják a szakemberek 

- írta a BBC News.

A belső mag túlságosan mélyen van ahhoz, hogy a kutatók közvetlenül tanulmányozhassák, ezért azt vizsgálják, hogy a földrengéshullámok miként hatolnak át a területen és ebből következtetnek a régió anyagának összetételére. 

A kutatók jelenleg úgy vélik, hogy a szilárd halmazállapotú belső magot nagyjából 85 százalékban vas, körülbelül 10 százalékban nikkel alkotja.

A hiányzó 5 százalék beazonosítására a Tohoku Egyetemen dolgozó Ohtani Eidzsi és kollégái a vas és a nikkel egy ötvözetét hozták létre, amelyet aztán szilíciummal vegyítettek.

A keveréket alávetették a belső magban uralkodó környezeti viszonyoknak - magas hőmérséklet és extrém nyomásviszonyok -, és mivel azt tapasztalták, hogy a keverék viselkedése megfelel annak, amit a szeizmikus vizsgálatok során tapasztaltak, arra jutottak, hogy a hiányzó, nagyjából 5 százaléknyi összetevő nagy valószínűséggel szilícium. 

Ohtani ugyanakkor elismerte, hogy további vizsgálatokra van szükség a szilícium jelenlétének megerősítéséhez, ami ugyanakkor nem zárja ki, hogy más anyagok is találhatóak a belső magban.

Simon Redfern, a Cambridge-i Egyetem professzora a vizsgálathoz fűzött kommentárjában nagyon izgalmasnak nevezte az elvégzett kísérleteket, amelyek szerinte betekintést engednek abba, hogy milyen volt a Föld legbelsőbb része nem sokkal a 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulását követően.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély érdekes hihetetlen rejtélyek érdekesség földünk


Megtekintések száma: 20892





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet