​Tudósok tették közzé: ezeket lehet tudni a koronaívrus új variációjáról

2021. január 16., szombat




Egyelőre nem sokat, a korlátozó intézkedéseket elsősorban elővigyázatosságból hozták, azonban valóban vannak óvatosságra intő jelek.

A dél-angliai esetszám utóbbi hetekben történt meredek megugrása miatt elvégzett genetikai vizsgálatok alapján a régióban egy új variáns kezdett terjedni, amely az új esetek közel feléért felelős, és a korábbi változatokhoz képest számos mutációt hordoz.

Utóbbiak ráadásul potenciálisan jelentős változásokat okozhatnak a tüskefehérjében is, amely révén a vírus bejut a sejtekbe.

Ezek az eredmények vezettek oda, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök december 19-én bejelentette, Dél-Angliában egy új, a jelek szerint gyorsabban terjedő koronavírus-változattal küzdenek, ami újabb szigorításokat tesz szükségessé. 

Ezek értelmében vasárnaptól gyakorlatilag teljes zárlatot rendeltek el Londonban és Délkelet-Angliában, ahol jelenleg a különböző háztartások tagjai egyáltalán nem látogathatják egymást.

Johnson elmondása szerint a szakértők a VUI – 202012/01 nevű variáns kapcsán végzett eddigi számítások alapján úgy becsülik, hogy az akár 70 százalékkal is fertőzőképesebb lehet a korábbi változatoknál.

Ez a bejelentés világszerte pánikot váltott ki, és egyre több európai ország tiltja az Egyesült Királyságba való beutazást, illetve egyre többen nem fogadnak onnan érkező gépeket. Vasárnap este a La Manche csatorna alatt futó Csalagutat is lezárták 48 órára.

A hétvége során a szakértők igyekeztek mérsékeli a pánikot, és hangsúlyozni, hogy semmi bizonyíték nincs arra, hogy az új vírusváltozat halálosabb lenne a korábbiaknál.

Illetve szerintük az sem valószínű, hogy a briteknél már zajló oltókampányt befolyásolja, mivel a változat vélhetően nem módosult annyit, hogy a jelenleg használt védőoltásokat „megkerülje”, és további mutációk esetén is viszonylag gyorsan hozzá tudják igazítani a vakcinákat.

Időközben a Johnson bejelentésének alapjául szolgáló szakértői értékelés is nyilvánosságra került, amely sokkal visszafogottabb a miniszterelnök szavainál. Ez ugyanis csak annyit állít, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján „mérsékelt megbízhatósággal” állítható, hogy az új variáns „jelentősen gyorsabban terjed a többi variánshoz képest.”

Fontos leszögezni, hogy egyelőre nagyon kevés információnk van az újfajta változatról, beleértve annak terjedési sebességét is.

Elképzelhető, hogy nem is terjed gyorsabban, csak a körülmények összjátéka miatt tűnik úgy, például több szuperterjesztő esemény is egyszerre következett be a régióban, és ez okozta az esetszám megugrását. 

A fertőzőképességgel és azzal kapcsolatban, hogy a vírusvariáns ellen hatásosak lesznek-e a vakcinák, már megkezdődtek a laborkísérletek. Utóbbiak keretében a COVID-19-en már átesettek, illetve a vakcinált páciensek vérplazmáját teszik ki a VUI – 202012/01 variánsnak.

A vírusok folyamatosan mutálódnak, amit a SARS-CoV-2 kapcsán is a kezdetektől tudni lehetett, azonban eddig nem találtak olyan változást a vírusgenomban, amely érdemileg változtatott volna járvány terjedésén vagy az esetek kimenetelén. Ennek oka a szakértők szerint abban rejlett, hogy a víruson egyelőre nincs jelentősebb nyomás, hogy változzon, mivel az emberiség túlnyomó részének nincs immunitása ellene.

Az új brit variáns felfedezésében kulcsszerepet játszott, hogy az Egyesült Királyságban nagyon nagy erőfeszítésekkel kutatják a járvány genomikáját. (A britek szolgáltatták a globális GISAID adatbázis 45 százalékát, amely jelenleg 275 ezer koronavírus-szekvenciát tartalmaz.) Vagyis könnyen elképzelhető, hogy másutt is vannak hasonló variánsok, csak azokat a kutatás hiánya miatt nem detektálják. A brit adatok szerint egyébként az új variánst először szeptember 20-án detektálták Kentben, majd egy nappal később Londonban.

Ami az új változat kapcsán két dolog miatt intenek óvatosságra a szakértők. Az egyik, hogy a megjelenése összecseng az esetszám gyors emelkedésével, ami különösen a legutóbbi hetekben vált fokozott problémává: Délkelet-Angliában az utóbbi hetekben négyszeresére nőtt az igazolt fertőzések száma, és ezek közel fele az új variánshoz köthető.

A másik potenciális gond a változat genetikai kódjában rejtőzhet: a variáns az azt vizsgáló genomikai konzorcium szakértőinek első elemzése alapján jellegzetes genetikai jegyeket hordoz, és szokatlanul nagy számban vannak a szekvenciában változások. Különösen a tüskefehérjében, amely révén a vírus bejut az emberi sejtekbe.

A kérdéses mutációkat külön-külön már korábban is mind észlelték és leírták, de ebben a kombinációban együttesen eddig nem látták nyomát ezeknek.

Míg a vírusról eddig úgy tartották, hogy kifejezetten lassan változik, és egy vagy két új mutációt szed össze egy hónap alatt, az új variáns egy tucat fontos génben hordoz változásokat, állítják a szakértők.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy a variáns egy immunkompromittált betegben alakult ki, akinél elhúzódóvá vált a betegség, és többfajta kezelést, antitestes terápiákat és antivirális szereket kapott, amelyek nyomán kiválasztódott egy ezeknek ellenállni képes verzió. 

De ez egyelőre mind csak feltételezés, semmiféle bizonyíték nincs rá, hogy a variáns valóban ellenállóbb lenne az említett, egyébként is mérsékelten hatásos terápiákkal szemben a többi változatnál.

Forrás: Ipon.hu


Megtekintések száma: 2600





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet