Tudósok világítottak rá, mi lehet az univerzumban élő idegen civilizációkkal!

2023. július 27., csütörtök




Mi van, ha eddig nem véletlenül nem bukkantunk még idegen élet nyomaira? Hátborzongató jóslat az emberre nézve is!

Talán a magas technológiai fejlettség törvényszerűen magával vonja egy faj önpusztító hajlamát is?

Sokféle elmélet és különféle magyarázat létezik arra vonatkozóan, hogy miért nem bukkantunk még idegen élet nyomaira. 

A Fermi-paradoxonként is szokták ezt az anomáliát emlegetni.

Tulajdonképpen ez a tézis azt mondja ki, hogy már rég rá kellett volna bukkannunk idegenek nyomaira, hiszen ha hemzseg az élettől az univerzum – mint ahogy manapság sejtik – akkor legalább egy szondát, mesterséges jelet, vagy épített objektumot már találnunk kellett volna.

Voltak és jelenleg is folynak kísérletek a Fermi-paradoxon feloldására, földön kívüli civilizációk létezésére utaló közvetlen vagy közvetett bizonyítékok keresésével, valamint olyan elméletek felállításával, amik kijelentik, hogy ilyen élet az emberek tudta nélkül is létezhet.

Az ellenvélemények azt feltételezik, hogy nem létezik intelligens földön kívüli élet, vagy csak olyan ritkán fordul elő, hogy az emberek soha sem léphetnek kapcsolatba ezekkel az életformákkal.

Persze fontos hozzátenni, hogy könnyen előfordulhat, hogy egyszerűen csak nem figyelünk eléggé, ugyanis a világegyetem alig néhány százalékát vagyunk jelenleg képesek vizsgálni.

Kipusztíthatták önmagukat

Sokak szerint azért nem találtunk semmiféle rájuk utaló jelet, mert idő előtt kipusztíthatták magukat az evolúciós és technológiai fejlődés különböző fázisaiban.

A tézis ugyanis azt feltételezi, hogy egy adott fejlettségi szinten törvényszerű, hogy egy faj önmaga pusztulását okozza.

Például jó esély van arra, hogy az elkövetkező években egy háborús konfliktus során kitörhet a harmadik világháború, és atomkatasztrófába torkollik, minden élőt elpusztítva a Földön.

Talán más fajok is végigjárták már ezt a lépcsőt, és bevégezték. – állítják neves asztrológusok.

Bármikor jöhet egy globális méretű katasztrófa, ami eltörli a Föld színéről az emberiséget, nem feltétlen kell a napunk pusztulását megvárni ezzel.

Elképzelhető, hogy egyes civilizációkkal a saját, felfúvódó csillaguk végzett, míg másokkal a saját felelőtlenségük. Olyanok is lehetnek közöttük, melyeket más fajok igáztak le, semmisítettek meg.

Rengeteg különféle oka lehet, hogy egyetlen civilizáció sem tudta elérni a fejlettségi szinten, amivel kommunikálni tudnának velünk.

Talán mi vagyunk a legfejlettebbek?

Az az érdekes elmélet is felvetődött a teória kapcsán, hogy nem kizárt, hogy mi lehetünk a legfejlettebb civilizáció a világegyetemben, és ezért nem bukkantunk még más fejlett lények nyomára.

Eszerint az univerzumban szétszórva megtalált kolóniák még az őskori időkben járnak, ezért esélyük sincs jelet adni magukról, így nekünk kell majd a jövőben felfedeznünk őket, vagy eljutnunk oda.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek földönkívüliek idegenek univerzum


Megtekintések száma: 139845





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet