Tudtad, hogy ezzel a népszerű energizáló fűszerrel még betegségeket is megelőzhetsz?

2019. január 9., szerda




Az egyik legkellemesebb illatú fűszer, az ünnepi időszak ételeinek, süteményeinek elengedhetetlen hozzávalója a fahéj. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy a fahéjnak számos gyógyhatása is van, és rendszeres fogyasztása kifejezetten jót tesz a szervezetünknek. 

Lássuk, mik ezek!

Az őszi-téli hónapok egyik jellegzetes aromájú fűszere a fahéj: talán nincs is olyan, akinek ne egy tál finom almás sütemény jutna az eszébe, ha megérzi. De nemcsak édességekbe tehetjük a fahéjat, de húsételeket, krémleveseket is ízesíthetünk vele.

A fahéjat ráadásul évszázadok óta használják gyógyításra is, az elmúlt évtizedekben pedig számos kutatás állapította meg, hogy a fahéjban található hatóanyagok igen pozitívan hatnak a szervezetünkre, és jó néhány betegséget segíthetnek megelőzni.

Miért egészséges a fahéj?

A fahéj egyik sokak által ismert jótékony hatása, hogy segít kontrollálni a vércukorszintet, megelőzheti annak hirtelen megemelkedését, illetve azt, hogy a cukor túl gyorsan kerüljön ki a véráramból. 

Ez a hullámzás nagyon káros, és összefüggésben állhat többek között a túlevéssel, a farkaséhséggel, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásával is.

Cukorbetegeknek különösen ajánlott a fahéj fogyasztása Cukorbetegeknek különösen ajánlott a fahéj fogyasztása

A fahéjban található hatóanyagok a diabéteszes betegek számára is előnyösek, mert javítják az inzulinválaszt, stimulálják az inzulinreceptorokat, és növelik a sejtek glükózfeldolgozó képességét is. Naponta alig fél teáskanálnyi fahéj jelentős mértékben csökkentheti a vércukorszintet, de a vérzsír- és koleszterinszintre is kiegyensúlyozó hatással van.

A cinnamaldehid nevű hatóanyag például befolyásolja a vérlemezkék működését, és megelőzheti, hogy veszélyes vérrögök alakuljanak ki az erekben, emellett pedig a krónikus gyulladásokat is csökkenti. 

A vérrögök akadályozhatják, sőt akár el is zárhatják a vér útját, és olyan életveszélyes problémákat is okozhatnak, mint az agyvérzés vagy a szívinfarktus.Tudta, hogy a fahéj a tanulásban is segít?

Olvasson tovább!

A fahéjban található olajoknak antimikrobális hatásai is vannak, vagyis megakadályozza, lassítja, hogy bizonyos kórokozók, baktériumok és gombák (pl. a Candida) elszaporodjanak. Laboratóriumi kísérletek során kiderítették, hogy a fahéjkivonat még azon gombák ellen is hatásosnak bizonyul, melyek ellenállnak a leggyakrabban használt gyógyszereknek.

Nemcsak az elfogyasztott fahéj tesz jót a szervezetünknek, hanem maga a fahéj illata is! Természetesen sokak számára a boldog, örömteli pillanatokat idézheti fel a fahéj, de a kutatások szerint a fűszer illata még az agyműködést is serkenti, javítja a problémamegoldási és koncentrációs képességeket és a memóriát is. A szakemberek úgy gondolják, a fahéj rendszeres szagolgatása különösen jót tehet például azoknak, akik komoly vizsgadrukkal küzdenek.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: EgészségKalauz

egészség életmód természetes remediák a természet paitkája


Megtekintések száma: 22558





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet