Túl a kritikus ponton: felfalja a bolygót az emberiség

2022. november 26., szombat




Ha ez így folytatódik, már 2025 után globális élelmiszerválság alakulhat ki...

Globális élelmiszerválságról 2007 végétől kezdtek széles körben beszélni. 

A fenyegető válság globális jellegét mutatja, hogy az ENSZ 82 országot figyelmeztetett - kiemelve Kínát -, hogy fokozottan tartalékolják élelmiszerkészleteiket. 1980 óta a világ gabonakészletei a legalacsonyabb szintre csökkentek. 

Három hónapra elégséges csupán a világ gabonakészlete. Az élelmiszerek ára a tetőző olajár miatt átlagosan kétszeresére emelkedett. 

Az árak emelkedésében közrejátszik a amerikai jelzáloghitel-válság globális hatása is. előrejelzések szerint 2008 és 2009 során 19.200 befektetési banki típusú munkahely szűnik meg Londonban az amerikai pénzügyi problémák miatt. A világ 30 országában, főleg Afrikában törtek ki összetűzések az élelem hiánya miatt. Haiti kormánya belebukott a rizslázadásba.

A Fülöp-szigeteken a hadseregre bízták az élelem elosztását a szegények számára. A 2008. április 14-ei Newsweek Storm Warning című cikke több teljes oldalon foglalkozik a problémával.

Növekszik a globális hőmérséklet, amiben az ENSZ szakértői szerint vitathatatlan szerepe van az emberi tevékenységnek. 

A földek minősége romlott, az állattenyésztés miatt rengeteg üvegházhatású gáz megy a légkörbe, ami csak tetézi a bajt. 

Le kellene mondani a húsfogyasztásról, de így sem biztos, hogy elkerülhető egy élelmiszerválság - foglalja össze egy friss jelentés legfontosabb állításait az MTI.

A jelentésében az élelmiszerpazarlás csökkentésére irányuló erőfeszítések fontosságát is hangsúlyozzák. A becslések szerint az emberi tevékenységből eredő üvegházhatású gázok 8 százaléka származik azon élelmiszerek előállításából, amelyek vagy már el sem jutnak a fogyasztókhoz, vagy a szemétben végzik.

Az IPCC kiemelte azt is, hogy a helyi termelőket, közösségeket és őslakos csoportokat is be kell vonni földterületeik jobb, fenntartható kezelésébe. Ennek fontos része a szerves anyagok használata a talaj széntartalmának növeléséhez.

A mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és más földhasználat az emberi tevékenység által előidézett üvegházhatásúgáz-kibocsátás 23 százalékáért felelős - állapítja meg a több mint száz tudós részvételével készített jelentés.

Ezek kritkus jelzések, hogy hamarosan beüthet a katasztrófa.

Egy olyan katasztrófa, amit aligha leszünk képesek lteljes mértékben uralni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány


Megtekintések száma: 110293





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet