Új bolygót talált a NASA, ami talán életet is rejthet

2016. december 1., csütörtök




A K2-3d névre keresztelt égitesten minden adott lehet az élet kialakulásához. A kutatók a jövőben a légkörének, és a benne lévő molekuláknak a vizsgálatával szeretnének erre fényt deríteni.

A NASA és a NASA-val együttműködő csillagászok már egy ideje figyelnek egy olyan Földszerű objektumot, melyen az élet kialakulásához szükséges összes feltétel adott lehet.

Földszerű bolygó, élet lehet rajta

Megfelelő távolságban van a csillagtól, ami körül kering, a hőmérséklet is az elfogadható határértékek között mozoghat, és a szerkezete is olyan, mint az ősi Földé volt.

A fantáziadúsan csak K2-3d néven emlegetett planéta egy igazi exobolygó, méghozzá olyannyira, hogy eddig ezen a bolygón tartják a legvalószínűbbnek, hogy élet jeleit fogják megtalálni rajta.

A bolygót akkor tudták megfigyelni, amikor elhaladt a saját csillaga előtt. Ezt a különleges tranziteseményt szoktak kihasználni a csillagászok olyan alkalmakra, hogy megfigyeljék az egyes, nagyon távoli égitesteket.

Ilyenkor a bolygó gyakorlatilag kitakar egy kis részt a csillagból, így tudjuk érzékelni a méreteit. Ilyen bolygók tucatjait figyeltük már meg, a mostani bolygó azonban mégis különleges. Ténylegesen nagy ugyanis az esélye, hogy idegen élet van rajta.

Újgenerációs teleszkópokkal vizsgálhatjuk a légkörét

Ha most még nem is, de az elkövetkező években elérhető újgenerációs teleszkópokkal már lehetőségünk fog nyílni arra, hogy alaposabban megvizsgáljuk a K2-3d-et.

A légkörének összetételére, és a felszínre kíváncsiak a kutatók leginkább, ugyanis az előzetes kalkulációk szerint minden adott, hogy élet lehessen rajta, és feltételezik, hogy van is.

Első körben oxigén molekulák , és víz, vagy pára jelenléte után kutatnának, ezeket ugyanis még nagy távolságokból, optikai úton is meg tudnánk vizsgálni a jövő műszereivel, és már akár most is.

Nem tudni, mikor lesz újra alkalmunk megvizsgálni

Bár a bolygó nem tűnik el végleg a szemünk elől azzal, hogy elhagyja azt a sávot, ahol kitakarja saját napját, de jóval nehezebb lesz megfigyelni.

A tudósok és csillagászok ezért abban reménykednek, hogy hamarosan újra tranzitesemény fog bekövetkezni, melynek során már még pontosabb teleszkópokkal rábukkanhatunk az élet nyomaira.

A tudósok szerint a bolygó pályája egyelőre ismeretlen, és csak találgató számításokkal rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy hány nap, vagy év kell neki, mire megtesz egy kört saját csillaga körül.

Már most is van rajta élet

Egyesek szerint a NASA által felfedezett, körülbelül 150 fényévre lévő bolygó már most is életnek ad otthont. Azt nem tudni, milyen szintű élet lehet, de mivel adottak a feltételek, melyek már régóta fennállhatnak, mikrobiológiai szinten biztosan beindult ott valami.

Mások szerint akár összetettebb életformák is élhetnek a bolygón, ezért komoly metánmennyiség lehet majd a légkörében, ha sikerül egyszer megvizsgálnunk.

Vannak olyan merészebb elképzeléssel bíró kutatók is akik szerint már most egy rádióteleszkópot kellene ráállítani az égitestre, mert könnyen elképzelhető, hogy egy velünk egy idős, vagy akár fejlettebb civilizációnak adhat otthont.

Bárhogyan is, de az elkövetkező évek nagy kihívása és missziója lesz megfigyelni a K2-3d-t, és kideríteni, tényleg van-e rajta valami, vagy sem.

tudomány idegen idegenek csillagászat űrkutatás élet más bolygókon idegen civilizáció


Megtekintések száma: 83288





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet