Új elmélet a dinoszauruszok kihalására

2015. október 17., szombat




Új elméletet dolgoztak ki vlagyivosztoki tudósok a dinoszauruszok kihalásának magyarázatára: szerintük a földi gravitáció növekedése idézte elő pusztulásukat.

"Egy régi paleontológiai paradoxon szerint számos élő szervezet, amely otthagyta létezésének nyomát a Föld kőbe vésett krónikájában, ma már fizikailag nem tudna a bolygónkon létezni" - fejtette ki az elméletet a TASZSZ orosz hírügynökségnek Anatolij Drozdov, a DVO RAN Tengerbiológiai Intézet tudományos főmunkatársa.

Alacsonyabb tömegvonzási feltételek

Modern matematikai számításokkal alátámasztott véleménye szerint olyan gigantikus állatok, mint a 12-15 méteres szárnyfesztávolságú pteroszauruszok (szárnyas gyíkok) vagy a több tonnányi súlyú, szárazföldön elő dinoszauruszoknem létezhettek volna a jelenlegi gravitáció mellett.A tizenegy legnagyobb testű szárazföldi állat 150 millió éves evolúciójára vonatkozó paleontológiai adatokat elemezve a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a dinoszauruszok alacsonyabb tömegvonzási feltételek között éltek, amelyek 150 millió év alatt 2,079-szer nőttek, mire elérték a mostani értékeket.

dinoszauruszok-kihalasa Talán nem a meteor volt

Megnövekedett a gravitáció

A tudósok szerint ezeket a változásokat a Föld tömegének növekedése idézte elő, amit viszont a felületére becsapódott hatalmas mennyiségű, viszonylag kisméretű meteorit és rárakódott kozmikus por váltott ki. "Egy ilyen folyamat elméletileg lehetséges, ha a Naprendszer áthaladt egy sűrű csillagközi kozmikus porfelhőn 150-200 millió évvel ezelőtt". A folyamat valószínűleg fokozatosan következett be, több tízmillió év alatt, de60-100 millió évvel ezelőtt igen intenzívvé vált,ami a tömegvonzás jelentős megnövekedésével és az óriás ősgyíkok tömeges kipusztulásával járt. Ezalatt feltehetően jelentősen megnőtt Föld tömege, csakúgy, mint a méretei" - magyarázta Anatolij Drozdov.

dinoszauruszok

Más tudományágakat is bevonnak

"Becsléseinkből kiindulva ez alatt a 150-200 millió év alatt a Föld felszínének területe 4,32 szeresére nőtt, a térfogata pedig kilencszer lett nagyobb" - tette hozzá a kutató. A dinoszauruszok kihalásának elméletét az orosz tudósok a Vlagyimir Kaszjanov akadémikus emlékére Vlagyivosztokban tartott konferencián ismertették. Az elmélet szerzői most más tudományágak segítségével akarnak bizonyítékokat feltárni hipotézisükhöz. "Most olyan űrkutatási modellre van szükség, amely megerősíti vagy megcáfolja a Föld tömegének hasonló megváltozását" - mondta Drozdov.


Megtekintések száma: 6653





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet