Új felfedezést tettek a Jupiter nagy vörös foltjával kapcsolatban!

2016. július 30., szombat




A Jupiter légkörének átlagos hőmérséklete 930 Celsius-fok, kivéve a két pólusát, amelyeket a Napból és az Io nevű holdból származó töltött részecskék által gerjesztett sarki fény melegít. A kutatókat régóta foglalkoztatta, hogyan lehetséges ilyen magas hőmérséklet egy olyan bolygón, amely ötször távolabb kering a meleget adó Naptól, mint a Föld. Most végre megfejtették a rejtélyt, melyhez köze van a nagy vörös foltnak is!

A Jupitert számtalan rejtély övezte, és övezi még ma is a csillagászok, űrkutatók körében. Az egyik ilyen régi rejtélyt sikerült most megfejteni.

Azt ugyanis

egészen idáig nem tudták, miért lehet 930 fok egy olyan bolygón, mely ötször távolabb kering a naptól, mint a Földünk.

Csak összehasonlításképpen, a Mars a szomszédunkban van, és átlagosan -63 Celsius fok hideg uralkodik rajta.

Az ennél jóval messzebb keringő Jupiter ugyan óriási, és nem is kőzetbolygó, hanem gáz, mégis irreálisan magas, 930 fokos légkörrel rendelkezik.

jupiter

Ezt pedig nem tudták mire vélni a csillagászok. Sok elmélet született, ami megmagyarázni hivatott ezt, kezdve attól, hogy a Jupiter légkörében található molekulák okozzák ezt a hőt,   vagy hogy a Jupiter még mindig a lehűlő szakaszában van, azonban mindegyik modell megbukott idővel.

A Nagy Vörös folt a megoldás

A Jupiter egyik fő jellegzetessége egy nagynyomású anticiklon a déli féltekén, amely nagyjából kétszer akkora átmérőjű, mint a Föld, és messziről is kivehető, gigantikus vörös foltként éktelenkedik a bolygó légkörén.

Nemrég kiderült, hogy ez az óriási ciklon nagyon régóta tart, és sokkal forróbb, mint azt korábban gondolták.

jupiter-nagy-voros-folt

Ez megmagyarázná, hogy bolygó légköre összességében miért is melegebb, mint amit a Naptól való távolsága alapján várhatnánk.

A Nagy Vörös Foltnál 370 fokkal melegebb van, mint máshol a Jupiteren. A bolygó teljes légkörének felmelegítéséért a folt alatti turbulencia lehet felelős, mely lényegében eloszlatja a bolygón az itt keletkező iszonyatos hőmérsékletet.

Messzemenő felfedezés

A felfedezés nem csak egy régi Jupitert övező rejtélyre adott választ, hanem messzemenő felfedezéseknek is megágyaz. Ugyanis ez a példa azt jelentheti, hogy

más csillagrendszerekben is létezhetnek olyan bolygók, melyek annak ellenére rendelkeznek megfelelő hőmérséklettel az élet kialakulásához, hogy a lakható zónán belül helyezkednének el.

vagyis lényegesen több életre alkalmas bolygó lehet, mint amiről eddig tud az emberiség.

tudomány űrkutatás


Megtekintések száma: 4854





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet