Új korszak kezdődhet: az USA megalakította az űrhaderőt

2019. december 22., vasárnap




A Földvédő globális hadsereg az idegenek ellen lesz bevetve?

Mikor Donald Trump 2018 márciusának egy kedd délutánján beszédet mondott a tengerészgyalogság több száz tagja előtt, egyszer csak különös kitérőt tett: 

„Az új nemzeti stratégiám szerint el kell ismernünk, hogy az űr harci zóna. Itt van nekünk a Hadsereg és a Haditengerészet[…] de lehet, hogy szükségünk van még egy haderőre. Űrhaderőnek fogjuk hívni.” 

Később, júniusban már határozottabban definiálta a leendő új erő célját: „Ha Amerika védelméről van szó, nem elég az amerikai jelenlét az űrben. Amerikai dominanciára van szükség.

Ezennel utasítom a Védelmi Minisztériumot és a Pentagont, hogy azonnali hatállyal kezdjenek bele az Űrhaderőnek, mint a hadsereg hatodik ágának előkészítésébe.” Ekkor valóban megszületett az Űrhadsereg, de nem az, amelyikre az elnök gondolt.

A Netflix kezdett bele, Steve Carell és John Malkovich közreműködésével egy tévéshow előkészítésébe, mely a leendő haderő viszontagságairól szól majd. 

Az ötletet senki nem vette komolyan az országban, pedig most ténylegesen megvalósul, egy héttel ezelőtt megszavazták a védelmi költségvetési törvényt, mely elkülönített egy jelentős összeget az Űrhadsereg finanszírozására. 2019. december 20-án pedig, a papírok aláírásával hivatalosan is megszületett a Space Force. 

A személyzet az eddig a Légierő fennhatósága alá tartozó Space Command, valamint a Hadsereg, a Haditengerészet, a Pentagon és a hírszerző ügynökségek bizonyos tagjaiból fog összeállni, egyelőre csak néhány száz főnyi, később akár 15 ezres sereget alkotva.

A Space Operations feje a Légierő titkárának fog jelenteni, feladatunk pedig az Egyesült Államok űrhajóinak, űreszközeinek, műholdjainak felügyelete, valamint, többek között a Légierő Vandenberg Bázis kilövőközpontjának és a Schriever földi irányítóközpontjának működtetése lesz.

Az új haderő létrehozása nem csak azért jelentős esemény, mert 1947 óta ez az első alkalom, hogy bővítik a hadsereget (’47-ben jött létre a Légierő), hanem mert ez az első eset, hogy nyíltan használják a warfighting domain, vagyis harcászati (fegyverkezési) zóna kifejezést az űrrel kapcsolatban.

Mióta 1967-ben életbe lépett az Outer Space Treaty, nem lehetett a hidegháborús időszakban megszokott módon a fegyverkezési verseny színhelyének tekinteni az űrt, az atom- vagy más típusú fegyverek telepítése és használata mindig is tiltott tevékenység volt, de eddig nem is igen volt meg hozzá a megfelelő eszköz, hiszen a nemzetek általában egymás tudására és eszközeinek közös használatára építik az űrkutatási projektjeiket.

A cél leginkább a békés tudományos kutatás szokott lenni, az univerzum ismeretlen részeinek kifürkészése, az élet eredetének vizsgálata, vagy a földi kommunikációs/navigációs rendszerek hatékonyabbá tétele.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: raketa.hu

tudomány érdekes


Megtekintések száma: 44456





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet