Új kutatások bizonyítják: a Hold egyidős a Földdel

2017. január 12., csütörtök




Az Apollo 14 által begyűjtött mintákat újratanulmányozva új eredményekre jutottak.

Nemrégiben új eredményeket tettek közzé a Hold korával kapcsolatban, mely egy merőben más képet fest fel égi kísérőnkről.

A Hold ugyanis nemhogy fiatalabb, de valószínűleg pontosan egy idős lehet a Földünkkel. Erre korábba sosem gondolt senki, és a tudomány is úgy tudta, hogy sokkal később keletkezett.

Hozzávetőlegesen 60 millió évvel a Naprendszer végleges formája után jött létre, ami tényleg azt mutathatja, hogy sokkal öregebb, mint eddig gondoltuk.

A Hold kérge már 4,51 milliárd évvel ezelőtt megszilárdulhatott, tehát az égitest közel egyidős a bolygónkkal, amely nagyjából 4,6 milliárd éve állt össze.

A Föld kísérője a kutatók szerint azután alakult ki, hogy az Ősföldet eltalálta egy Mars nagyságú bolygó, a Theia. A becsapódástól szakadt ki az az anyagmennyiség, amelyből később a Hold is kifejlődött.

Azért annyira fontos a Hold kialakulásának minél pontosabb megértése, mert ezzel közelebb juthatunk más, sziklás égitestek keletkezésének megértéséhez.

A Hold megismerésével akár saját bolygónkról is megtudhatunk olyan információkat, melyeket a földi elemzések nem mutatnak ki.

Az új tanulmány szerzői szerint a Holdkorának meghatározása nem egyszerű, de ha sikerül, azzal részletesebb képet kapunk az ősi Naprendszerről, és annak belső folyamatairól.

Ráadásul a Föld történetét is jóval pontosabban tudjuk majd meghatározni.

Amennyiben ahogyan a korábbi modellek is ismertették, a Hold valóban több aszteroida becsapódás során jött létre, abban az esetben ezek a hatások teljesen átalakíthatták Föld ősi elődjét.

Ez azonban azt is magával vonja, hogy kipusztult volna az élővilág, vagyis a Földbe még akkor csapódhatott be aszteroida, mely kilökte volna a bolygó kőzetanyagát - melyből kialakult a Nap - mielőtt élővilág jelent volna meg rajta.

Vagyis a Föld és a Hold is jóval régebbi, mint eddig hittük, és bolygónkon az élet akár évmilliókkal, vagy évmilliárdokkal előbb megjelenhetett.

Arra jutott végül a tanulmány részletes eredmény ismertetése, hogy a Hold születése a Naprendszer kialakulása utáni 68 millió évben következett be.

A gond alapvetően az, hogy míg a Föld lemez tektonikai folyamatai igen aktívak, és eltüntettek minden korábbi bizonyítékot, melynek segítségével meg lehetne határozni korát, addig a nem aktív égitestek egyelőre elérhetetlenek számunkra.

Az egyetlen reményük ilyen tekintetben a Mars lehet, ahonnan a jövőben komolyabb talajmintákat lehetne gyűjteni, de egyelőre még ez is a távoli jövő függvénye.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 82385





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet