Új kutatások szerint akár vírus is terjesztheti a kövérséget!

2016. december 30., péntek




Már csirkéknél és disznóknál is megfigyelték, hogy az elhízott példányok szervezetében van egy közös pont: mindegyikben jelen van egy különös vírus.

Hihetetlen feltételezés

Egy Mumbaiban dolgozó indiai orvos valami olyat találhatott, ami ha bebizonyosodik, alaposan meghökkentheti a tudományt, és annak képviselőit, de még az átlagember is megrökönyödve fogja fogadni.

Nikhil Dhurandbar ugyanis teljesen véletlenül figyelt fel valami nagyon érdekesre.

Egy állatorvosként dolgozó ismerősével beszélgetett, és miközben önfeledten teázgattak – és talán becsúszott néhány pohárka tömény is – az is felvetődött a barátias hangú szakmai beszélgetés során, hogy talán egy vírus is okozhatja a súlygyarapodást, vagyis az emberi kövérséget.

Ez még mind nem lenen több mint egy bizarr este alatt lefolytatott egyszerű beszélgetés, és eszmecsere, azonban a véletlen újabb felfedezést sodort Nikhil szeme elé.

Akkoriban rengeteg csirke és egyéb szárnyas állat pusztult el a környéken, mindegyiket egy vírus okozta. Amikor ezeket az állatokat felboncolták, kiderült, hogy az állatoknak meg volt nagyobbodna a mája, a veséje, szervezetükben pedig a szokottnál is több zsír rakódott le.

Kutatások igazolták

A SMAM-1 nevű vírussal volt az összes olyan csirke megfertőzve, melyeknél tapasztalták ezt a tünetet, pontosabban szervi elváltozásokat.

Ellenmondó módon az is feltűnt, hogy nagyon alacsony volt koleszterin és a triglicerid szintje, sokkal alacsonyabb, mint az egészséges állatokban.

A kutatót nem hagyta nyugodni, amit talált, és ezt az érdekes, egyben bizarr összefüggést megpróbált kielemezni, és megfigyelni a vírus működését.

Egy halom csirkét zárt össze, olyanokat, amik ezzel a vírussal fertőzöttek, olyanokkal, amelyek egészségesek voltak.

A kísérlet legvégén nem csak ő, de kollégái is teljesen megdöbbentek. Ugyanis az eredmények egyértelműen arra utaltak, hogy a fertőzött egyedekkel összezárt egészséges állatok egy idő után elkapták a kórt, és ennek megfelelően zsírosabbak is lettek.

Ezek után már csak egyetlen dolog volt hátra, amit meg kellett nézni, méghozzá azt, hogy az embereknél is így működik-e a hatásmechanizmus, mert ha igen, az óriási mértékű felfedezés lenne, melyet főleg a fogyás elleni harcban lehetne kamatoztatni.

Ugyan arra nem kaptak engedélyt, hogy élő embereket fertőzzenek meg szándékosan a vírussal, de az módjukban állt, hogy sok száz ember vérmintáját vegye alapul, melyek különféle vérvételekből származtak.

Ezekben kezdték el keresni a SMAM-1 ellen előállított antitesteket. Ha ugyanis ilyenre bukkannak, az azt jelenti, hogy a szervezetben jelen volt a vírus.

A tesztelt emberek 20 százalékában kimutatták az antitesteket, és ez a 20 százalék nemcsak súlyosabb volt, de a koleszterin- és triglicerid szintjük is pont úgy változott meg, mint a csirkéknek.

A kutatás további lépcsőfokában Nikhil kitalálta, hogy talán érdemes lenne megvizsgálni az embert megfertőzni képes vírustörzseket, és végigzongorázni rajtuk, hogy melyeknek lehet hasonló hatása a szervezetre.

Ez vezetett egy újabb megdöbbentő felfedezéshez.

Rengeteg féle adenovírus létezik, legalább ötven különböző, és ezeket nem tudták volna mind letesztelni. Úgy döntöttek, hogy a 36-os számút választják ki, mert az elég egyedi, a csoport többi vírusára ható antitestek nem semlegesítik.

Hihetetlen módon az Ad-36 hasonló eredményeket produkált, mint a csirkékben a SMAM-1.

Vagyis gyakorlatilag bizonyítottá vált, hogy vannak vírusok, melyek képesek túlsúlyos állapotot okozni, vagyis a kövérség feltételezhetően akár vírusos eredetű is lehet.

A kutatók nem állítják, hogy minden túlsúlyos ember vírussal fertőzött, mert ehhez nagymértékben az életmód is hozzájárul, de ha benne van a szervezetükben a vírus, az nagymértékben megnehezítheti a fogyásukat.

A kövér páciensek 30 százalékában találták meg a vírus nyomait, míg a nem kövéreknek csupán 11 százalékánál volt pozitív a teszt eredménye.

A kérdés csak az, hogy ezt a jövőben az elhízás elleni harc hogyan fogja tudni kamatoztatni, de eleve óriási segítség és felfedezés, hogy kiderült, hogy egyes vírusok is hozzájárulhatnak a túlsúlyos állapotokhoz.

egészség betegség betegségek feltáró táplálkozás


Megtekintések száma: 99347





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet