Új, sokkal részletesebb képet tett közzé a NASA a lezuhant ESA űrszondáról!

2016. október 28., péntek
A Mars felszínéről készített felvételeken most még részletesebben kivehető, hogyan, és pontosan hová zuhant a talajba fúródó ESA szonda.

Mint ismeretes, az elmúlt héten az ESA egy különleges misszió keretében megpróbálta elvégezni a Schiaparelli szonda leszállását a Marsra. 

Eleinte arról szóltak a hírek, hogy minden a legnagyobb rendben zajlott, csupán időlegesen vesztették el a kapcsolatot a szondával.

Később már bizonytalan volt a küldetés sikere, és felröppentek olyan hírek, hogy talán a szonda a Mars felszínébe fúródott valami miatt.

Később biztosra vehetően kudarcot könyvelt el az ESA, és közzétette, hogy valamiért a fékező rakéták csak pár másodpercig égtek a tervezett 30 másodperc helyett, így nagy sebességgel, 4 kilométer magasból lényegében szabadesett, majd ripityára tört a felszínen.Korábban a NASA készített egy nem túl részletes felvételt a szonda becsapódási helyről, akkor még csak feltételezték, hogy ez valóban a Schiaparelli lehet.

Az ESA most nyilvánosságra hozta az amerikai NASA műholdjának, a Mars Reconnaissance Orbiternek az október 25-i felvételeit a becsapódás helyéről, ami így sokkal részletesebb.

Középen látszik a legnagyobb darab becsapódási krátere, a kép jobb felső sarkában az elülső hővédő pajzs, alul pedig a fékezőernyő és a hátsó pajzs látható.

Rengeteg folt látható a felszínen a roncs körül, amik valószínűleg a szonda darabjai lehetnek. A szonda roncsai egy 100 négyzetméteres területen szóródtak szét.

tudomány mars marskutatás nasa csillagászat űrkutatás esa


Megtekintések száma: 143537

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet