Új szárazföldről tettek bejelentést: váratlanul jött létre a Csendes-óceánon!

2018. július 19., csütörtök




Nemrég egy rendkívül érdekes bejelentés került be a média középpontjába, mely felhívta a világ figyelmét arra, miféle folyamatok zajlanak még napjainkban is a bolygó felszínén.

Egy új sziget születéséről van szó a Csendes-óceán közepén azért sokan felkapjuk a fejünket.

A Hawaii Vulkán Obszervatórium munkatársai pénteken egy 7-10 méter átmérőjű, láva alkotta szigetet fedeztek fel a 8-as számú törésvonal óceáni torkolatának legészakibb részén, alig pár méterre a parttól.

A sziget minden bizonnyal része a 8-as törésvonal áramlásának, amely belép az óceánba és lassan-lassan épül a víz alatt, míg idővel a felszín fölé kerül.

A tömb akkor alakulhatott ki, amikor a lassan mozgó olvadt lávára felfelé irányuló nyomás hatott, ami felfelé tolta a megkérgesedett burkolatot.

Csakhogy a lávaömlés nem állt le, a sziget területe néhány nap alatt összeforrt a Hawaii Nagy-szigettel. 

A Csendes-óceán legújabb szigete tehát nem volt valami hosszú életű, ám a vulkán munkájának köszönhetően folyamatosan új szárazföldek születésének szemtanúi vagyunk: a Kilauea 1983 óta tartó, változó intenzitású lávafolyása eddig 570 hektárral növelte Hawaii területét.

A Hawaii szigetcsoportot létrehozó vulkáni tevékenység évmilliók óta folyik, sőt ha megnézzük a Csendes-óceán aljzatának domborzatát, csaknem Japánig húzódó hegységsort látunk, amelynek legidősebb tagja 60 millió éves.

Ebben a láncban minél fiatalabb adott tűzhányó annál méretesebb, mert az idősebbeket „megeszi” az erózió, és ez Hawaiin jól látszik:

A fősziget a legnagyobb, egyben a legifjabb is, itt folyik most is az aktív vulkáni tevékenység.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség földünk


Megtekintések száma: 20974





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet