Új technológia változtathatja a faladat hatalmas kijelzővé

2017. február 25., szombat




Hamarosan a lapos tévék ideje is a múlté lehet.

A világon először sikerült amerikai kutatóknak olyan áramköröket létrehozniuk, melyek nem csak átlátszóak, de nyújthatóak, hajlíthatóak is.

Ez óriási áttörést hozhat nem csak az elektronikában, de a szórakoztatóiparban is. Így ugyanis nyitott az út az átlátszó mobiltelefonok világába, vagy a hajlítható, akár a falra felragasztható óriási kijelzőkhöz.

Ez a gyakorlatban tényleg azt jelenti, hogy hamarosan lejár a hatalmas plazmatévék, és lapos képernyős eszközök kora.

A jövő kijelzője ugyanis egy síkban lesz a fallal, a falra ráragasztva.

A különleges technológiai éttörést a Michigan Egyetem kutatói érték el. Ráadásul a technológia, amivel ezt elő tudták állítani, nem csak viszonylag egyszerű, de a hírek és paraméterek szerint még olcsó is.

Bár a tömeggyártás még várat magár, mert a terméket és technológiai eljárást még tökéletesíteni akarják, de bizakodóak: azt mondják, egy-két éven belül megindulhat a tömeggyártás, és a széleskörű alkalmazás.

Nem titok, hogy az egyik legjobb felhasználási módja az lesz, ha hatalmas kijelzőkre használják majd őket. Például otthonainkban a falainkat változtathatjuk hatalmas kijelzőkké, ha összeállítjuk ezeket az áramköröket.

De különféle átlátszó elektronikus eszközök áttörésében is segít, mint például a mobiltelefonoknál.

Egyes nagy cégek már régóta kísérleteznek átlátszó mobiltelefonokkal, azonban ez idáig senki sem ért el nagy eredményeket annak ellenére, hogy sokan évek óta kotlanak a problémán.

Ráadásul, ahogy említettük, az sem elhanyagolható szempont, hogy olcsó is az előállítása.

Szuper vékony, teljesen átlátszó tableteket hozhatunk majd létre. Zsebben elférő, akár össze is gyűrhető telefonokat, vagy egyéb elektromos kütyüket.

Felcsavarható, hatalmas kijelzővel rendelkező okostévéket, és ez csak néhány példa a felhasználásának sokrétűségére.

De akár a kórházakban is feltűnhetnek, mint intelligens okos tapasz, mely a sebek gyógyulásának folyamatát lenne képes kimutatni.

Maga a különleges áramkör nanoméretű agyagokkal van létrehozva, egy elektronikus módon létrehozott nyomvonallal és tintával.

1-2 év múlva várhatjuk, hogy megjelenhetnek az első olyan eszközök, melyek alkalmazzák a technológiát, és igencsak meg fogják változtatni a hétköznapjainkat.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 127262





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet