Új, váratlan felfedezés a sötét anyaggal kapcsolatban

2016. december 9., péntek
Nagyon távoli galaxisok fényének rejtélyes elhajlása vezette rá a tudósokat és a csillagászokat a sötét anyaggal kapcsolatos legújabb felfedezésre.

Rejtélyes sötét anyag, és sötét energia

Új áttörés következett be a sötét anyag utáni hajszában. A sötét anyagot már régóta próbálja „befogni” a tudomány. A teoretikus modellekből következően nagy valószínűséggel létező anyagra még konkrét bizonyítékot nem találtak de, egyre biztosabbak a létezésében.

Elméletben ez alkotja az univerzum anyagának 23%-át alkotja, a még nagyobb részét pedig – egész pontosan 72%-ot a sötét energia. A maradék 4,6%-on osztoznak azok az anyagok, melyeket az emberiség képes észlelni, és mérni.

Így óriási a rejtély a sötét anyag és a sötét energia körül, melyek ráadásul szorosan kapcsolatban állhatnak egymással.

Nem várt felfedezés

A távoli galaxisok fényét, és csillagképét már régóta tanulmányozzák a kutatók, mert nem csak a sötét anyaggal kapcsolatban sejtették, hogy hasznos információval szolgálhatnak, hanem más, eddig nem, vagy alig ismert csillagászati összefüggések kapcsán is.

Az onnan érkező fény elhajlása olyan dologra vezette rá a csillagászokat, mely a sötét anyaggal kapcsolatos új felfedezéshez vezetett.

A tudósok a kielemzett adatokat alaposan áttanulmányozták, és arra a megállapításra jutottak, hogy a sötét anyag a korábban gondoltnál kevésbé sűrű és egyenletesebb eloszlású.

Ez azért nagyon fontos információ, mert ezzel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy jobban megérthessük, pontosa mi is zajlott le az ősrobbanás utáni 14 milliárd évben. Jelenlegi ismereteink még mindig elég hiányosak az univerzumunk kialakulásával és fejlődésével kapcsolatban, de igyekszünk megérteni, hogyan, és mi történhetett.

Ez végső soron azért nagyon fontos, mert így az emberiség, és a világ eredetéhez is sokkal közelebb kerülünk.

A sötét anyag nyomában

A sötét anyag eloszlásának megállapítása igen nehéz feladat, főleg annak ismeretében, hogy a sötét anyagot még napjainkban sem vagyunk képesek közvetlenül mérni. Csupán egyes csillagászati és fizikai jelenségek utalnak arra, hogy létezik ez az anyag, és a sötét energia.

A tudósok eddig a gyenge gravitációs lencseeffektust használták ki, amely a fény gravitáció általi elhajlításán alapul: a távoli galaxisokból érkező fény óriási anyagtömegek, galaxishalmazok mellett elhaladva csekély mértékben irányt változtat.

A jelenség kozmikus nyírásként is ismert, különösen gyenge formáját nem galaxishalmazok, hanem a világegyetem nagyléptékű struktúrái okozzák, és a kutatók most erre az alig észlelhető hatásra voltak kíváncsiak.

tudomány rejtély rejtélyek csillagászat űrkutatás sötét anyag sötét energia


Megtekintések száma: 83201

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet