Új világjárvány jöhet: Szuperbaktérium kolónia törhet ki az Antarktisz mélyéről

2022. szeptember 2., péntek
Bármikor elszabadulhat a pokol?

Feltehetően madarak, illetve emberek közvetítésével jutottak el Indiából az Arktiszra azok az antibiotikum-rezisztenciát hordozó bakteriális gének, amelyeket a Spitzbergák talajában fedeztek fel – írja a Guardian.

Az, hogy ezen gének megjelentek a bolygó egyik legelhagyatottabb helyén, jól mutatja az antibiotikumoknak ellenálló “szuperbaktériumok” veszélyes természetét. 

Az Environment International folyóiratban megjelent tanulmány szerint az északon azonosított gének először 2007-ben bukkantak fel egy indiai betegben, ezután 2010-ben izolálták őket Delhi felszíni vizeiből, ahová feltehetően a szennyvízzel kerültek el. Az Északi-sark közelébe vagy vándorló madarak, vagy emberek hurcolták be, de utóbbiból igen kevés látogat arrafelé.

Megjegyzendő, hogy egyelőre nem ellenálló baktériumokat, csak az NDM-1 névre hallgató géneket találták meg a norvég szigetcsoportban. 

Az NDM-1 gének olyanok, amelyek az ún. carbapenem antibiotikumokra nézve is rezisztenciát hordoznak, ami azért nagyon rossz, mert egyelőre ez a leghatásosabb fegyverünk a multirezisztens kórokozók ellen.

Brit szakértők szerint az ellenálló baktériumok nemes egyszerűséggel az apokalipszist hozhatják el a világra, nagyobb veszéllyel fenyegetik az emberiséget, mint a klímaváltozás, vagy a háborúk. Ha elterjednek, ma hétköznapinak számító beavatkozások életveszélyessé válnak, mindent elsöprő járványok jöhetnek, összességében egy teljes évszázaddal visszavethetik az egészségügy helyzetét.

Az NDM-1 géneket a 8 helyszínről vételezett 40 talajminta több mint 60 százalékában azonosították. A felfedezés az elégtelen fertőtlenítés szerepét is jól mutatja a rezisztencia kialakulásában – mondta David Graham, a kutatócsoport vezetője, a New Castle-i Egyetem tanára. 

Az antibotikumok túlzott használatával – az evolúciót felgyorsítva – mi magunk teremtettük meg a korábban ismeretlen rezisztens törzseket, amelyek szemmel láthatóan könnyedén találnak maguknak egérutat a rossz higiéniai körülmények közepette. A kutató szerint a rezisztencia ellen globálisan kell felvenni a harcot, amit az orvosok szerint érdemes lehet a fertőtlenítéssel kezdeni.

A szuperbaktériumok csak az Egyesült-Királyságban évente 2000 ember halálát okozzák, és további 53 ezer embert betegítenek meg. Az előrejelzések szerint 2050-re évente világszerte 10 millió ember halálával jár majd az ellenálló mikroogranizmusok jelenléte.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány kataklizma


Megtekintések száma: 99834

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet