​Új vírus kitörését jelentették Kínából: új világjárvány is lehet belőle

2022. augusztus 9., kedd
A környező országok egy része elkezdett felkészülni egy új és potenciálisan halálos Henipavirus lehetséges terjedésére, amely állatokról terjed át az emberre.

Kínában legalább 35 ember fertőződött meg egy új henipavírussal, amely nyilvánvalóan állatokról emberre terjed, vészharangot indítva el a szomszédos Tajvanon egy potenciálisan veszélyes kórokozó miatt.

A tajvani laboratóriumoknak szabványos vizsgálati eljárásokat kell kidolgozniuk a Langya henipavírus (LayV) azonosítására – mondta Chuang Jen-hsiang, a tajvani járványügyi központ (CDC) igazgatóhelyettese vasárnap újságíróknak.

A vírus genomszekvenálása várhatóan körülbelül egy héten belül befejeződik

– mondta.

Chuang három nappal azután nyilatkozott, hogy a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban megjelent egy tanulmány az újonnan felfedezett vírusról, amelyet a kínai Shandong és Henan tartományokban mutattak ki.

Az összes érintett betegnek magas láza volt, míg legalább felénél fáradtság, köhögés, étvágytalanság és a fehérvérsejtek csökkenése is jelentkezett.

A betegek több mint egyharmada májelégtelenségben, 8%-a pedig veseelégtelenségben szenvedett.

A tanulmány szerint a LayV a negatív szálú RNS-vírusok Paramyxoviridae családjába tartozik, amely “halálos betegséget” okozhat.

A vírus felbukkanására akkor kerül sor, amikor a közegészségügyi tisztviselők világszerte még mindig a Covid-19 világjárvánnyal küzdenek, amely a jelentések szerint több mint 6,4 millió ember halálát okozta.

A kutatók szerint egyelőre nem ismert, hogy a kórokozó képes-e emberről emberre terjedni.

Az érintett területeken az állatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kutyák 5%-a és a kecskék 2%-a fertőződött meg.

A cickányok lehetnek a LayV kulcsfontosságú hordozói, amennyiben 27%-uk tesztje pozitív.

Chuang szerint a 35 fertőzött ember közül egyikük sem állt szoros kapcsolatban egymással, vagy volt közös expozíciós előzményük.

A kontaktuskövetés azt mutatta, hogy a fertőzött emberekkel kapcsolatba került családtagok vagy más személyek nem fertőződtek meg a vírussal.

A tajvani CDC a mezőgazdasági szabályozó hatóságokkal együttműködve tanulmányozni fogja, hogy hasonló kórokozók léteznek-e az önigazgatású szigeten őshonos fajokban, mondta Chuang. A kínai járvány eddig nem okozott haláleseteket

– tette hozzá.


Megtekintések száma: 7720

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet