Újabb bizonyítékot tártak fel a kutyák hatodik érzékére! A tudósok nem értik, hogyan működik, de létezik!

2019. június 6., csütörtök
Forradalmi áttörés határán!

Egyre inkább kezd elfogadottá válni, hogy a kutyák és más állatok rendelkezhetnek bizonyos képességekkel.

Sőt, meg lehet az a rejtett képességük is, amit sokan csak hatodik érzékként hívnak.

Neves brit szakemberek kutatásában a kutyák maláriával fertőzött gyerekek által viselt zoknikban szagolták ki a malária kórokozójának szagát. 

A felfedezés elvezethet az első gyorsteszt kifejlesztéséhez. 

„A kutyák képesek észlelni a különbséget a malária parazitájával fertőzött gyerekek és a nem beteg társaik által viselt zoknik között” – mondta Claire Guest, a Medical Detection Dogs (orvosi észlelő kutyák) alapítvány társalapítója.

Ez egy különleges, a  szagláshoz kapcsolódó, de azon is túlmutató észlelési képesség. 

A 2008-ban létrehozott alapítvány reméli, hogy a ma még korai stádiumban lévő kutatásuk elvezethet a világ egyik leghalálosabb betegségének kiirtásához

A WHO adati szerint 2016-ban 216 millió maláriafertőzött ember volt a világon, 445 ezren belehaltak a betegségbe, 16 ezerrel többen mint az előző évben.

A kutatók szerint a maláriaparazita által kibocsátott szag vonzza a szúnyogokat, amelyek a betegséget terjesztik. Ez ugyanaz a szag, amelyet a kutyák érzékelhetnek 

– mondta Steve Lindsay, a Durhami Egyetem professzora.

A kutatás még korai szakaszban van, a csoport szélesebb körű próbákat tervez, hogy lássák, a kutyák képesek-e közvetlenül az embereket megszagolva érzékelni a betegséget. 

Úgy vélik, ha ilyen kutyákat alkalmaznak az országhatárokon, gyorsan megelőzhetik a kórokozó határokon keresztüli terjedését.

A kutyáknak különös szagérzékelő képességét más betegségek elleni harcban is bevetették már, a brit egészségügyi hatóságok engedélyt adtak például arra, hogy kutyákat képezzenek ki a prosztata- és bélrák kiszaglására emberi vizeletből.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség orvostudomány hatodik érzék


Megtekintések száma: 89859

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet