​Újabb fordulat a vakcina útlevél ügyben: ez fog történni

2021. március 17., szerda
Bemutatta az európai uniós Covid-kártya/Digitális Zöld Igazolás tervezetét az Európai Bizottság. Ugyan a tervet konkrétan nem jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatóján, de a bizottság kommunikációja alapján elfogadták a korábban kiszivárgott tervezetet, amiről végül az Európai Parlament fog dönteni. Ez az igazolás az, amit köznyelvben vakcinaútlevélnek szoktunk nevezni. 

A célja, hogy azokban az országokban, ahol valamilyen mentességet kapnak a beoltottak, más tagországok beoltott állampolgárai is élvezni tudják ezeket a mentességeket.

Ez elég nehéz ügy, mert nem létezik európai adatbázis a beadott vakcinákról, sőt sok helyen a tesztelésről sincs állami szintű adatbázis. Közös európai adatbázis a kiszivárgott tervek szerint nem is lesz, alapvetően minden tagország a kibocsátó országok igazolványait fogadja majd el, és csak egymás között osztanak meg egy olyan adatbázist, amely igazolja, hogy a kiadott igazolvány nem hamisítvány.

Három típusú igazolás szerepelhet majd az igazolványban:

az, hogy a tulajdonosa megkapta a koronavírus elleni oltást,

hogy átesett a koronavíruson, ezért immunitás alakult ki a szervezetében,

illetve hogy negatív PCR- vagy rapid antigén teszttel rendelkezik a közelmúltból.

Mindhárommal lehetnek problémák. Az első leginkább Magyarország számára bajos, ugyanis mi használunk olyan vakcinákat, amelyeket nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség. 

A szabályozás tervezete nem garantálja, hogy ezeket a tagországok a későbbiekben elfogadják. Azt tartalmazza, hogy az EMA által jóváhagyott vakcinákat fogadják el, de szabadon dönthetnek arról, hogy elfogadják-e a különleges jóváhagyással elfogadott vakcinákat, mint amilyen a Sinopharm és egyelőre a Szputnyik V.

Ez azt jelenti, hogy a Digitális Zöld Igazolás nem fogja automatikusan felmenteni a kínai vagy orosz vakcinákkal beoltott utazókat a karanténkötelezettség alól. De a tagországok dönthetnek úgy, hogy elfogadják ezeket a vakcinákat is.

Szijjártó Péter külügyminiszter ezzel kapcsolatban kedden azt mondta, a Covid-útlevélnek tiszteletben kell tartania, hogy az európai szabályok két módját határozzák meg egy vakcina jóváhagyásának.

Az egyik az Európai Gyógyszerügynökség normál eljárásban meghozott döntése, a másik, veszélyhelyzetben, a nemzeti hatóságok engedélye. Magyarország nem fogadja el azt, hogy a Covid-útlevél esetleges bevezetésénél az európai szabályok által elismert egyik jóváhagyási formát vegyék csak figyelembe, tette hozzá.

A második pont azért kérdéses, mert nem tudni pontosan, mennyi ideig nyújt immunitást a vírus ellen, ha valaki átesik rajta, ezért nehéz garantálni, hogy valaki a dokumentum birtokában sem fog fertőzni.

A harmadik pedig két ok miatt került bele a szabályozásba. Egyrészt Emmanuel Macron francia elnök tiltakozása miatt, szerinte a vakcinaútlevelek diszkriminálják azokat a fiatalokat, akik a koruk miatt később kapják meg az oltást, mint az idősebbek (nem szólva a 16, illetve 18 éven aluliakról, akik nem is olthatók), másrészt azért, mert az országoknak egyre több problémájuk van a hamisított tesztekkel.

Ebből a szempontból az is érdekes, hogy az Európai Bizottság azt szeretné elérni, hogy a tagországok ne saját akaratuk és értelmezésük szerint alkalmazzák a vakcinaútlevelet, hanem kötelező legyen a szabályozás.

Ennek ellenére ez a tervezet nem teszi kötelezővé, hogy a beoltott vagy immunis állampolgárokat felmentsék a korlátozások alól, csak azt, hogy ha egy tagországban kiállított igazolvány felmentést ad bármilyen korlátozás alól, akkor ugyanez legyen érvényes az uniós igazolásra is.

A vakcinaútlevél mellett alapvetően a déli országok érveltek, mert így tervezték megmenteni a turistaszezont a teljes csődtől. A nyár azonban három hónap múlva kezdődik, és szinte példátlan, hogy ennyi idő alatt elfogadjanak egy uniós szabályozást. 

Főleg azért, mert úgy tűnik, a parlamenten belül a LIBE, vagyis az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság fogja tárgyalni a tervezetet. Ez a bizottság pedig arról híres, hogy az egyéni szabadságjogokkal és a privátszférával kapcsolatos problémákat komolyan veszi, márpedig a tervezet rengeteg kérdést vet fel ezekkel kapcsolatban.

Maga az igazolás, ahogy a szabályozás is, automatikusan érvényét vesztené a járvány végével, bár Thierry Breton biztos beszélt arról is, hogy egy későbbi járvány esetén újra lehetne éleszteni.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2910

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet