Újabb Holt-tengeri tekercs töredékek kerültek elő: hamarosan megfejthetik a rejtélyt

2016. december 23., péntek




A Júdeai-sivatagban bukkantak rá újabb Holt-tengeri tekercsek maradványaira. Az új töredékek akkor lesznek fontosak, ha sikerül őket más, egyelőre ismeretlen eredetű leletekhez kötni. Kibővítheti az eddigi tekercsek által leírt titkokat. Egy Jeruzsálemben talált kehely oldalán található titkosírás összefüggésbe hozta a Holt-tengeri tekercseket egy elfeledett kinccsel is. Mi az igazság?

Rejtélyes Holt-tengeri tekercsek

A Holt-tengeri tekercsek rejtélye már több évtizedre nyúlik vissza, még valamikor a múlt században indult meg a hajsza a tekercsben leírt titkok után.

Történt ugyanis, hogy 1947-ben egy beduin pásztor ráakadt a világtörténelem talán eddigi legtitokzatosabb tekercseire.

Kétség sem fért hozzá, hogy ez volt a huszadik század legnagyobb és egyben legjelentősebb régészeti felfedezése, amit valaha tettek.

A Jerikótól 15 kilométerre, délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán közelében, a sziklás hegyoldalon talált rá a pásztor a tekercsekre, melyek közül több is jó állapotban őrződött meg.

A Kr. e. 3. és a Kr. u. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket Kr. u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől tizenegy barlangban a Júdeai-sivatagban.

A szövegek feltárása, és elemzése

A felfedezést ténylegesen hatalmas szenzáció követte. A média és a sajtó sok cikkben számolt be a tekercsek megtalálásáról, és az egyház is örömmel fogadta a hírt, mert ezzel egy újabb bizonyítékot talált a tudomány a Bibliában leírt dolgok igazolására.

1947 és 1956 között 981 szöveget tártak fel, a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe.

A tekercsek jelentős része nem egybefüggő darabban, hanem apró töredékekben maradt fenn, azóta tudósok nemzedékei dolgoznak a szövegrészletek összeállításán.

Újabb töredékek

A most felfedezett újabb töredékekre a Holt-tenger melletti Koponyák barlangjában találtak rá. Itt viszonylag záraz és a környezethez képest sterilebb a levegő, ezért maradhatott fenn az a néhány tekercs töredék is, melyre rábukkantak.

Alig két centiméter hosszú és széles, elmosódott betűkkel teli papirusztöredékekről van szó, amiket megpróbálnak majd összevetni a régebben talált leletekkel, hátha összeilleszthetőek, és még több információ derülhet ki a tekercsekben leírt dolgokról.

„A tekercseket zsidók írták, ez biztos, de valószínűsíthető, hogy nem kimondottan egyetlen csoportjuk csupán. Különböző csoportok együttes munkájáról lehet inkább szó” – fejtette ki egy Holt-tengeri tekercsekkel régóta foglalkozó kutató.

Holt-tengeri kincsek?

A jeruzsálemi Sion-hegyen régészek nemrég egy kétezer éves kupa maradványaira bukkantak. A kelyhek oldalára titkosírással az alábbi feliratot vésték:

„Uram, akihez visszatérek”.

Hasonlóan rejtjelezett írást használtak a Holt tengeri tekercsekben is. Néhány kutatónak ezek a kódolt üzenetek azt jelentik, hogy legalább néhány tekercs szerzői Jeruzsálemből származó vallásos vezetők voltak.

Papok is használhattak kódolt írásokat annak idején, hogy elrejtsék a szövegek valós üzenetét a nem beavatott olvasók szeme elől, erre több történelmi bizonyíték is van.

Egyes elméletek szerint a Holt-tengeri tekercsek a kereszténység elfeledett kincseinek hollétéről is árulkodnak a sorok között, és egyértelmű utalásokat tesznek arra, hol tárolják őket.

Vannak olyan elképzelések is, melyek szerint magának a Szent Grálnak a rejtekhelyét írják le. Mindez idáig nem találták azonban meg az összes tekercset, és rengeteg részlet hiányzik még a nagy egészből, így talán soha nem akadunk a kincsek nyomára.

rejtély rejtélyek vallás jézus biblia kincs kincsek


Megtekintések száma: 36330





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet