Újabb információk kerültek napvilágra a szivar alakú csillagközi objektumról!

2018. szeptember 28., péntek




Mióta a csillagászok tavaly októberben azonosították az első ismert csillagközi objektumot a Naprendszerben, azóta próbálják kideríteni, hogy honnan is érkezhetett az égitest.

A Coryn Bailer-Jones, a Max Planck Csillagászati Intézet munkatársa által vezetett csapat úgy véli, hogy sikerült négy csillagrendszerre szűkíteniük az ‘Oumuamua lehetséges forrását 

– számol be a Live Science.

Az új vizsgálatban a szakértők egy júniusban megjelent tanulmány adatait használták fel. 

Akkor derült ki, hogy amikor az üstökös megközelítette a Napot, felgyorsult. Az objektum ugyanis feltehetően olyan anyagot tartalmaz, amely hő hatására elpárolog, és így képes plusz sebességet adni.

Ebből a tényből kiindulva a kutatók képesek voltak pontosabb becslést adni az ‘Oumuamua belépési pályájára. 

Ezután a csapat az Európai Űrügynökség Gaia missziójának adatait elemezték, hogy megtalálják az üstökös lehetséges forrását. Az analízissel arra is következtetni tudtak, hogy a környező csillagok gravitációja miként terelte az objektumot mozgása közben.

A csapat négy olyan csillagot azonosított, ahonnan elszökhetett az ‘Oumuamua.

Az első egy vörös törpe, a HIP 3757, a második egy Nap-szerű objektum, a HD 292249, a másik két csillagnak pedig egyelőre nincs hivatalos neve.

A szakértők azt is feltételezik, hogy az üstökös egy olyan rendszerből érkezett, ahol legalább egy gázóriás van. 

Az ‘Oumuamuának ugyanis szüksége volt egy ekkora bolygó tömegvonzására ahhoz, hogy elindulhasson hosszú útján. Bár az érintett négy csillag körül egyelőre nem találtak bolygókat, ez bármikor megváltozhat.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek csillagászat


Megtekintések száma: 14256





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet