Újabb mérföldkő a tudományban: jöhet az emberi klónozás?

2018. január 25., csütörtök
Dolly a bárány után olyat hoztak létre a tudósok, ami véglegesen szabad utat nyithat az emberi másolás eljárásának!

Kína nem akármilyne kutatási eredményeket tett közzé, egy olyan kísérletről, mely forradalmi mérfölédkőnek számít a klónozásban.

Ki ne emlékezne Dollyra, a bárányra, akit még 1996-ban klónoztak, és több éven keresztül noha betegeskedve, de életben volt?

Nos, itt a következő nagy lépés: kínai kutatók olyat léptek, ami beindíthat valamit a genetikai klónozás terén.

Először sikerült ugyanis testi sejtekből két makákót klónozni.

A majomfélék felépítése már nagyban hasonlít az emberére, ezéert sokan azt állítják, hogy a kísérlet azért is mérföldkő, és azért hatalmas a jelentősége, mert ez utat törhet a dogmák és az erkölcsi tabuk világán túl, az emberi klónozás felé is.

A Csung Csung és Hua Hua nevű klónok közönséges makákók (Macaca fascicularis), 2017 végén születtek a Kínai Tudományos Akadémia sanghaji idegtudományi intézetében.

Még idén januárban egy harmadik, az év során pedig több további klón is érkezik.

Az emberrel közeli rokonságban álló makákók klónozása komoly kihívást jelentett klónozás szempontjából, amit végül sikerült áthidalni.

A tudósok szerint mindösze 5-10 éven belül az etikai aggályok .és a vilgászerte fellelhető tiltások elelnére valamikor valahol véglegesne zöld utat kaphat egy tényleges emberi klónozás.

Vannak olyan pletykák is, hogy ez már rég megtörtént, és valahol már ma is él az első emberi klón, de erre nincsenek kellően meggyőző bizonyítékok.

Egy biztos: az embeir klónozás rengeteg bizarr kérdést vetne fel: a klónozott embereknek vajon lenne lelkük? Őket is megszállná a szentlélek a fogantatáskor? Mennyire élhetne teljes életet egy így "létrehozott" ember?

És hogyan lehetne a gyakorlatiban az emberi klónozást használni?

OSZD MEG másokkal is!

tudomány bizarr genetika klónozás


Megtekintések száma: 24691

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet