Újabb rejtélyes lényt ábrázoló rajzra bukkantak Peruban

2016. április 30., szombat




Egy új, rejtélyes lényt ábrázoló geoglifát fedeztek fel japán régészek Peru déli részén, a világhírű Nazca-vonalak közelében.

A csak madártávlatból észlelhető és nehezen kivehető, 30 méter hosszú rajzolat 2000-2500 éves lehet a térséget 2008 óta kutató japán csoport vezetője, Szakai Mazato szerint. Az újabb geoglifát a már ismert vonalaktól 15 kilométerre, egy sivatagos vidéken találták.

A kutatók bizonytalanok abban, hogy az újonnan felfedezett geoglifa embert vagy állatot ábrázol-e, mert az ábra meglehetősen erodálódott, és ezért nehezen felismerhető - közölte a perui kulturális minisztérium. 

Mitikus figura lehet

Szakai Maszato, a Jamagatai Egyetem kutatója egy nyelvét öltő képzeletbeli állat ábráját véli felismerni a rajzolatban. A National Geographic cikke szerint az ábra bal oldalán a lény feje és hosszú nyelve, jobb oldalán pedig a teste és a lábai található. A jobb oldal domborműszerűen kiemelkedik a földből.

nazca-vonal

Maszato és kollégái egyébkénthét éve vizsgálják a Nazca-vonalak környékét,és nem ez az első eset, hogy újat fedeznek fel.

Korábban is fedeztek fel új geoglifát

Ugyanez a japán kutatócsoport 2015 júliusában 24, korábban ismeretlen geoglifákat fedezett fel Nazca városától mintegy másfél kilométerre délre. Ezek között egy láma figurája is található, japán régészek szerint Kr. e. 400 és 200 között keletkezhettek.

[nazca-vonalak-spiral Spirál alakzat a Nazca-vonalak környékén.

Ha bebizonyosodik, hogy valóban a Paracas-kultúra idején (Kr. e. 8. – Kr. e. 1. század) készítették őket, ezek lehetnek az eddig ismert legősibb geoglifák.

A perui Nazca-vonalak a világ egyik nagy régészeti rejtélyének számítanak.

A köves sivatagban található, teljes egészében csak a levegőből látható, hatalmas mértani alakzatok és állatfigurák keletkezését 1500–2000 évvel ezelőttre teszik a kutatók. A világörökségi listán is szerepelnek.

nazca-vonalak

A feltételezések szerint a Nazca-indiánok rituális, csillagászati céllal alkották meg a rajzokat. A területre épp ezért szigorúan tilos a belépés, még a dél-amerikai ország vezetői is csak külön engedéllyel és speciális cipőben mehetnek az ábrák közelébe.

Forrás:888.hu


Megtekintések száma: 7402





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet