Újfajta égitesteket fedeztek fel: ellentmondanak a tudománynak - nem is létezhetnének

2020. január 13., hétfő
A NASA most azt vizsgálja, hogyan lehetséges a jelenlétük.

A Hubble Űrtávcsővel végzett legújabb megfigyelések megerősítették, hogy a „vattacukor” bolygók valóban léteznek. Sajnos valójában nem vattacukorból vannak, egyszerűen felfújt fiatal exoplanéták, melyek a Jupiter méreteivel, de tömegének kevesebb mint egy százalékával rendelkeznek.

Ezek a bolygók, amelyeket a gourmand csillagászok "szuperfelfújtaknak” is neveznek, a fiatal bolygók nagyon ritka és egyedülálló osztályát alkotják. A Naprendszerünkben semmi nem létezik, ami akár csak hasonlítana rájuk. 

Nagyon alacsony sűrűségűek (mint az emlegetett a vattacukor), és a Kepler 51 Napszerű csillag (körülbelül 2600 fényévnyire) három is kering belőlük. Ezek új elemzése azt sugallja, hogy ez egy átmeneti szakasz lehet bizonyos bolygók számára. 

A róluk beszámoló tanulmány az Astronomical Journal csillagászati folyóiratban jelent meg.

A bolygótípust először 2014-ben azonosították, ám ezek a legújabb megfigyelések finomítják tömegüket és méretüket, független forrásból is megerősítve, hogy valóban “szuperfelfújtak”.

A Jessica Libby-Roberts vezette kutatócsapat, a boulderi Colorado Egyetemen, megállapította, hogy mindhárom bolygó sűrűsége kevesebb, mint 0,1 gramm / köbcentiméter a becslések szerint, ami majdnem megegyezik a vattacukor sűrűségével.

"Tudtuk, hogy alacsony sűrűségűek" - mondta Roberts a CU Boulder Today-nek . 

"De ha elképzelünk egy Jupiter méretű vattacukrot - nos, az valóban alacsony sűrűséget jelent."

A csapat reméli, hogy ismételten megfigyelheti a bolygókat, mihelyt a James Webb Űrtávcső szolgálatba áll. 

Az infravörös képekkel való további megfigyelés ugyanis lehetővé teheti számukra, hogy bekukkantsanak a bosszantó felhőtakaró alá, és megnézzék, mi is van mögötte.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: raketa.hu

tudomány univerzum


Megtekintések száma: 40658

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet