Újra betörhet a pestis Eruópába? A Max Planck Intézet ijestő dologora bukkant

2019. október 6., vasárnap
A pestis a 14. században végigsöpört Európán, és az emberek 60 százalékát elsöpörte – de nem tűnt el teljesen, a következő 500 évben rendszeresen kisebb járványokat hozott. 

A Max Planck Intézet kutatói most visszavezették a Yersinia pestis nevű enterobaktérium származását egészen Oroszországig, és még a várost is meg tudták mondani, hogy honnan indulhatott ki újra a fekete halál.

A kutatók 34 beteg földi maradványaiból vonták ki a baktériumot, akik 10 különböző országban hunytak el a pestisjárvány második időszakában. Sikerült megállapítaniuk, hogy a baktérium az idő múlásával több, egymástól elkülönülő kládba fejlődött, de arra is rájöttek, hogy

mindegyik visszavezethető egyetlen helyre: az oroszországi Laishevo városába.

A baktérium családfája arra enged következtetni, hogy a második járvány ebből az orosz városból indult ki – vagy egy olyanból, ahol még nem sikerült megvizsgálni pestises betegeket, jelentették ki a szakértők a Science Alert portálon. 

Az is lehet ugyanis, hogy egy eldugottabb, eddig ismeretlen helyszínen robbant ki másodszorra is a járvány, ahol még nem kutatták a betegséget.

A LAI009 kódot kapott minta az ugyanis, ami az eddig ismert legkorábbi baktériumot tartalmazza, ennek ellenére lehet ennél is régebbi, csak a tudomány még nem vizsgálta meg. 

A szakértők szerint azonban kicsi az esélye, hogy ennél sokkal messzebbről jött volna a kór.

Egy azonban biztos: az oroszok területéről indult útjának ismét a pestis egész Európába a 14. századi nagy járvány után. 

A betegség a 17. században is szedte még az áldozatait, most már tudjuk, hogy nagyjából melyik területről fertőzhette meg a kontinens jó részét.

Nagy baj, hogy a Szibéria régió egyre inkább megolvad, az állandóan fagyott, gyakran egykori pestisben elhunyt emberek tetemeit is tartalmazó föld szép lassan a felmelegedés hatására “kiengedhet” még ép vírusokat, vírustörzseket.

Sokak szerint ez elméletben akár azt is eredményezheti, hogy idővel a pestis kórokozója újra felületi a fejét, és terjedni kezdhet Európában.

Persze erre kicsi az esély, de mégis megvan a reális lehetősége.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány pestis


Megtekintések száma: 14107

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet