Újra észlelték az Einstein-hullámokat?

2017. június 2., péntek




A kutatóknak egy Albert Einstein által több mint 100 éve megjósolt jelenséget sikerült megfigyelniük.

Páratlan jelenséget sikerült megfigyelniük a csillagászoknak. Olyat, amit eddig mindösszesen kétszer sikerült megfigyelniük, és ez a harmadik alkalom.

Egy olyan jelenség, ami egyfajtatartós ablakot tud nyitni a világegyetemre, és rengeteg érdekes folyamatába nyerhetünk általa betekintést.

A jelenség megfigyelésében ráadásul magyar kutatók is részt vettek. Tényleg egy egészen különleges dologról van szó. A most ismertetett esemény emellett megerősítette a fekete lyukak egy új osztályának létezését.

Csakúgy, mint a gravitációs hullámok első, 2015. szeptemberi megfigyelésekor, most is a hannoveri Max Planck Gravitációfizikai Intézetben fedezték fel először a téridő hullámszerű változását.

A LIGO Egyesült Államokban található detektorai 2017. január 4-én észlelték a 3 milliárd fényévnyire lévő két, egymás körül nagy sebességgel, spirál szerűen forgó, végül pedig eggyé váló fekete lyuk összeolvadásából származó gravitációs hullámokat.

A két objektum által létrehozott lyuk legalább 49 naptömeggel rendelkező. Annak idején a legelső gravitációs hullámok megfigyelésekor 62 naptömegű feketelyuk született, míg a második alkalom során egy 21 naptömegű feketelyuk.

Olyan égitestek ezek, amelyek létezéséről nem is tudott azelőtt a tudomány.

A gravitációs hullámok hasonló változásokat keltenek a téridőben, mint a vízbe dobott kő a víz felszínén. Einstein relativitáselmélete szerint nagy tömegű objektumok mozgásakor keletkeznek. Minél nagyobb a tömeg és a mozgás sebessége, annál nagyobbak a hullámok

Habár ezeket Einstein már száz éve megjósolta, csak nemrégiben sikerült őket először megfigyelni, ezzel óriási szenzációt hozva a tudományba, a csillagászatba, és a fizikába.

Sok tudós szerint a gravitációs hullámok megfigyelése olyan páratlan szintekbe nyújthat nekünk betekintést, amivel alapjaiban kerülhetünk még közelebb a világegyetem működéséhez, és annak létrejöttéhez.

A térszövetben található feketelyukak rejthetik az univerzum megismerésének kulcsát, ás ezáltal talán magához a teremtőhöz is közelebb juthatunk, már abban az esetben, ha valóban egyetlen entitás, vagy fésű erő hozta létre az univerzumot, és nem valamiféle véletlen folyamán jött létre.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 57199





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet