Újra kitört az Etna - gyönyörű képek készültek a kitörésről

2017. március 1., szerda




Az Etna Európa legaktívabb vulkánja. Csodálatosan szép képek készültek a vörösen izzó láváról, és a kitörés pillanatairól.

Hihetetlen, de most újra feléledt az Etna. Ez Európa egyik legaktívabb, legtermékenyebb vulkánja. Ez olyannyira igaz rá, hogy az Európa-szerte folyó lávamennyiség közel 70%-a itt folyik el.

Az Etna azonban nem csak a legaktívabb vulkán, hanem egyben a legmagasabb is. Közel 8 hónapos hosszú szünet után most újra aktivizálódott, és megint kitört.

A kitörésről remek képek születtek, melyek megörökítették a természet egyik legnagyobb erejének számító vulkánkitörési folyamatot.

Tudtad, hogy a vulkánkitörések voltak felelősek a hosszú évezredek alatt - a Föld tektonikus lemezeinek mozgásával párosulva - azért, hogy a Földünk arculata, az egyes vidékek átalakuljanak, kialakuljanak?

A Vulkán az éjszaka leple alatt tört ki, és hamar láthatóvá vált a mélyből felbuggyanó, vörösen izzó lávafolyam.

A folyam lassan hömpölygött lefelé, miközben félhomályba világított az amúgy sötét területeket.

Annyira izzott ez a folyam, hogy azokat még a környező városokból is látni lehetett a messzeségben.

Természetesen maga a vulkán kitörése nem fenyegeti az embereket, ugyanis messze van a lakott területektől, és a legközelebbi várost sem fenyegeti a lassan előre kúszó világító lávafolyam.

Az Etnát nem csak azért gondoljuk Európa legaktívabb vulkánjának, mert valóban az, hanem ezt a vulkánt, és ennek kitöréseit figyelték meg legtöbbször a történelem során, és erről írtak történelmi dokumentumok a legrészletesebben.

Ráadásul vannak bizonyos rejtélyek is az Etnával kapcsolatban, ugyanis a működésének mechanizmusa még mindig nem teljesen ismert a tudomány számára. Ennek kutatási évek óta zajlik, de egyelőre nem sok eredménnyel, ugyanis egy geológiailag igen bonyolult, sok folyamat által kuszált területen fekszik.

A Hawaii-szigetek vulkánjaihoz hasonlóan az Etna sem pusztító erejéről híres. Aktivitását a hosszú lávafolyamok, magasra törő lávaszökőkutak jellemzik, és ezek számos turistát vonzanak a környékre, mert viszonylag közelről és biztonságban figyelhetik meg a vulkáni jelenségeket.

A legközelebbi város, Catania repülőterét egyelőre nem zárták le, de a veszélyesnél egy fokozattal kisebb, narancsszínű riasztás lépett érvénybe. 

Ez annyit jelent, hogy ha a vulkánkitörés, esetleg a magasba lövellt hamu és rögök a légiközlekedést fenyegetnék, akkor felfüggesztik a térségben.

Az Etna kitörésének szépségeire, és annak különlegességére végül 2013-ban az UNESCO is felfigyelt, ekkor lett ugyanis az UNESCO világörökség része is egyben.

Ha tetszettek a képek, OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdkeeség


Megtekintések száma: 18842





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet