Újra látni fognak a vakok!

2016. december 4., vasárnap




A technológia fejlődésével hamarosan újra láthatnak a vakok. A Horus névre keresztelt új fejlesztés a gyengén látok, és a teljesen vakok számára képes újra láttatni a világot.

A tudomány és a technika fejlődése nem hagyja hidegen az orvostudományt, és a tudományterület együtt fejlődik a többi területtel.

A tudomány és az orvostudomány robbanásszerű fejlődése

Egyre több emberi betegségre, problémára találunk megoldást, ahogyan egyre nagyobb ütemben fejlődik a technika. Ez az utóbbi élvekben elég erősen érződött, hiszen a HIV vírussal is lassan végleg leszámolhatunk, valamint a rákkutatásban is ígéretes előrelépések történtek.

Az elmúlt 3-4 évben pedig lebénult, fogyatékos emberek számára csillant fel a remény, mert különféle, gondolatok által idegi alapon irányított végtagokat teszteltek sikeren egyes laboratóriumokban.

Most úgy tűik, hogy egy újabb fogyatékosságra találtuk megoldást, méghozzá a vakságra.

Az UCLA (Kaliforniai Egyetem, Los Angeles) november elején jelentette be a hírt, hogy sikerült egy harminc éves nőnek, aki már hét éve vak, részlegesen visszahozni a látását egy bionikus szemimplantátummal.

A bionikus implantátumok területe nemrég kezdett el igazán robbanásszerűen fejlődni, és komoly jövő elé nézhet az elkövetkező években.

Eszköz, mely visszaadja a vakok látását

A különleges eszköz agyi alapon működik, és Horus névre keresztelték el. Egy vezeték nélküli wifi alapú chipet helyeznek el az agyban, ami egy kamerával beépített szemüvegre csatlakozik.

A kamera feldolgozza a külső képet, majd a feldolgozott képet elküldi a chipnek, mely továbbítja az idegsejteknek a kapott jeleket.

Gyakorlatilag az agy képalkotó idegeit stimulálja. A kutatási eredmények biztatóak, a névtelenséget kérő hölgy már színes fényeket, körvonalakat és foltokat láthat.

Ez persze még messze nem a teljes látás visszaadása, de drasztikus javulás várható a technológiában, így néhány éven belül képesek lehetnek a vakok teljes mértékben látni.

A grafikus processzorairól híres számítástechnikai vállalat, az Nvidia szárnyai alatt futó Horus nevű startup célja is a vakok és gyengén látók segítése innovatív találmányukkal.

Ők azonban nem a képi világ bionikus módon történő reprodukálásával kívánják megkönnyíteni a látássérültek életét, hanem a hallás útján. Szerkezetük leginkább egy headsetre hasonlít, azzal a különbséggel, hogy van benne egy kamera, és a csontvezetéses hallás elvén működik.

A jövő szuperemberei

A technológia kapcsán felvetődött az is, hogy nem csak fogyatékkal rendelkezők, látássérültek számára lehetne alkalmazni a készülő technológiákat, hanem hadászati célokra is.

Ugyanis olyan látást lehetne ezzel biztosítani egy átlagembernek, vagy egy katonának, mely a sasokéhoz hasonló szupererős, és tű éles látást biztosít.

Arról nem beszélve, hogy az orvosok, sebészek szemét is fel lehetne mesterséges ódon javítani, vagy bármilyen olyan szakmát végző személy látását, ahol sok múlik azon, mennyire pontosan végzik a munkájukat.

tudomány technológia technika egészség orvostudomány


Megtekintések száma: 41816





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet