Újra terjed a szörnyű kór, az egészségügyi szervek tehetetlenek!

2018. január 28., vasárnap
Kárpátalján, Szerbiában és Romániában is megjelent. Hogyan lehet védekezni ellene, és mekkora a baj?

Rendkívüli gyorsasággal terjed, sokak szerint nem is nagyon lehet ellene mit tenni.

Régebben már egyszer legyűrte az emberiség, most mégis sorra jelenik meg számos helyen. Nemrég Kárpátalján pusztított, most Szerbiában és Romániában,d e már Magyarországon is jelentettek eseteket.

A betegség a tünetek megjelenése előtt már fertőz, ezért annyira nehéz védekezni ellene.

De vajon mennyire vagyunk biztonságban, és mit lehet tenni ellene?

A kanyaró vírusa nagyon fertőző. Az orvosok szerint 9-10 nap is lehet a lappangási idő, ez azt jelenti, hogy ilyenkor már fertőz a beteg, de mér nem látszik rajta semmi.

Ezután a fül mögött majd az arcon és az egész testen kiütések jelennek meg a kiütések kezdetben élénkvörösek, majd barnás színűre változnak.

Van ellene oltás, de senki nem értette kezdetben, hogy miért tört ki járvány Magyarország szomszédjában...

Ennek oka a szakemberek szerint abban keresendő, hogy ott az oltás és a beoltottak aránya egyáltalán nem olyan magas, mint hazánkban.

A fertőzöttek 78 százaléka 17 éves kor alatti, s a betegség terjedésének fő oka az, hogy a gyerekeket nem oltották be kanyaró ellen a megfelelő időben, mert nem volt oltóanyag.

Szerbiában is egyre jobban terjed a kanyaró, már halálos áldozata is lett a járványnak. Október óta Szerbia és Koszovó területén összesen 630 beteget vettek nyilvántartásba.

Érdemes tehát beoltatni magunkat, ha ezt még nem tettük meg, ne tegyük ki magunkat feleslegesen veszélynek.

Háromkomponensű oltóanyag van forgalomban, mely a rubeola és a mumpsz elleni gyengített vírusokat is tartalmazza, éppen ezért teljesen normális, ha az oltás után rövid ideig rosszul érezzük majd magunkat.

A védettséget az oltástól számítva 14 nap múlva éri el. Ha már egyszer valaki átesett a betegségen, életre szóló védettsége van.

Aki 1969 és 1978 között született érdemes lehet emlékeztető oltást beadatnia magának, hogy egészen biztosan védett legyen a fertőzéssel szemben!

A fertőzést leginkább úgy kerülhetjük el a szakemberek szerint, hogy nem megyünk zsúfolt helyekre, betartjuk az alapvető kézhigiénés szabályokat és ha észlelünk magunkon betegséget, nem megyünk társaságba.

OSZD MEG másokkal is!

egészség járvány egészség megelőzés járványok


Megtekintések száma: 125706

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet