Újrahasznosított műanyag: ezekből lehetnek a jövő útjai?

2017. február 12., vasárnap
A hagyományos aszfalt helyett műanyagpanelekkel burkolnák le az utat.

Az útburkolatok nem sokat fejlődtek az elmúlt néhány évtizedben. Legalábbis nem túl jelentős fejlesztéseken estek át.

Ez végre megfordulhat, ugyanis van egy technológia mely tartós burkolatot, gyorsabb útépítést, és az újrahasznosíthatóságot, mint előnyt ígéri meg nekünk.

Nemrég jelent meg egy zseniális új koncepció mely éppen ezt a technológiát mutatja be. Az eljárás lényege az, hogy az aszfalt helyett műanyag panelek lennének az úton, ezekből állna össze az őt.

Na de hogyan bírná meg a hatalmas autók, kamionok súlyát? - Merülhet fel sokakban a kérdés. A videó választ ad rá!

A Plastic Road néven futó technológia háromszor tartósabb lenne, mint a hagyományos útburkolat, és sokkal erősebb is.

Az elemek könnyűek lennének, ezáltal nem jelentene gondot a szállításuk, emellett lényegesen gyorsabban lehetne ezt a fajta útburkolatot elkészíteni, mint régi társát.

Az sem utolsó szempont, hogy az előzetes gyártási kísérletek alapján 70%-kal gyorsabban tudna elkészülni egy út, mint hagyományos aszfaltozó technológiával.

Nem szennyezné jobban a környezetet, mint a hagyományos útburkolat, így a környezeti hatásuk szinte azonos.

Ráadásul hosszú távon az előállítás költsége is jóval alacsonyabb lenne. Ha 70%-kal gyorsabb lenne egy út előállítása, akkor egy adott szakasz elkészítése 30 nap helyett csak 5-7 napba telne, ami elképesztő arány.

A műanyagelemek a vízelvezetést is megoldanák üreges belsejükkel, ahol egyébként kábelek is futhatnak.

A burkolat anyagát újrahasznosított műanyag adná, a műanyagpanelok pedig szintén újrahasznosíthatók lennének. Így ha elhasználódnak, csak bezúznák őket, és újakat készítenének belőlük.

Arról nem szól a fáma, hogy az olvadás veszélyét hogyan oldják meg pontosan, ezért még maradtak bőven nyitott kérdések az ügyben, de egyesek szerint a prototípusok egyikében már kiküszöbölik ezt a problémát is.

A gyártó cég úgy tervezi, hogy 2017 végére előállítja azt a prototípust, mely végleges, és egyben a tömeggyártás előtti példány lesz.

Annyi már bizonyos hogy a nagy járművek súlyát is el fogja bírni, és speciális felépítésének köszönhetően nem csak stabilabb lesz, de a hírek szerint nagyon időtálló.

Kíváncsian várjuk, hogy mikor fogunk vele találkozni a magyar utakon is a jövőben.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 39977

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet