Újranyitottak a legősibb egyiptomi piramisok közül kettőt! A Tört falú piramis az emberiség eltitkolt múltját is rejtheti

2019. július 15., hétfő
Sznofru fáraó 101 méter magas tört falú piramisát és a hozzá tartozó 18 méteres mellékpiramist. 

A monumentális síremlékeket körülbelül 4600 éve építették és az 1965-ös ásatások idején voltak utoljára látogathatók 

hangzott el az M1 Híradójában.

A Sznofru fáraó piramisa több szempontból is különleges műemléknek számít. Részben azért, mert két kamrát rejt, de azért is, mert a külső, tört falú szerkezete egyedülálló átmenetet képez a lépcsőzetes és a sima falú piramisok között.

Egy egykorú palatöredék felirata szerint az építményt körülbelül három év alatt építették fel, mivel az alsó húsz méteres része, ami a teljes térfogat 2/3 része, kétéves munka után kész volt. 

Sznofru kora jóval ismertebb, gazdagabb tárgyi és feliratos emlékekben, mint a megelőző III. dinasztia időszaka Dzsószer utáni periódusa.

Sznofru személyét – a hagyományon kívül – azért lehet e piramishoz kötni, mert a piramisban két, vörös tintával írt feljegyzés tartalmazza a nevét, ezenkívül a mejdúmi piramis halotti kápolnájához hasonló módon itt is két sztélé került felállításra, amelyből az egyik a kairói Egyiptomi Múzeumban ma is megtekinthető.

Ezen Sznofru összes neve és címe egyetlen szereh-ben került ábrázolásra, ezek közül a s.nfr.r.w jelcsoport külön kártusban.

A piramis egyedülálló konstrukciójú.

Falai meredeken emelkednek, majd 45 méteres magasságban éles törés után egy jóval enyhébb emelkedéssel folytatódnak.

Az eredeti emelkedési szöggel a piramis magassága 125 méter lett volna, így azonban kereken 100 méteres. 

E konstrukció okait az egyiptológusok csak találgatják.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek egyiptom piramisok


Megtekintések száma: 31989

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet