Ursula von der Leyen: Az európai életmódot támadják Európa ellenségei

2019. szeptember 16., hétfő
Az Európai Unióról szóló szerződésben megnevezett közös értékek jelentik az európai életmódot, és ezt az életmódot külső és belső támadások ellen is meg kell védeni 

– fejtette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke egy hétfőn ismertetett írásában, amelyben állást foglalt az európai életmód védelméért felelős bizottsági tárca elnevezése körüli vitában.

A német Kereszténydemokrata Unió politikusa a Die Weltben közölt cikkben üdvözölte a tervezett elnevezésről szóló vitát, kiemelve, hogy az alkalmat ad a fogalom pontos meghatározására.

Mint írta, számára egyes egyedül az EU-ról szóló szerződés második cikkében foglaltak jelentik az európai életmódot. 

Idézte a szerződés szövegét, miszerint az EU „az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartásának értékein alapul”.

Ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmában

– idézte a politikus a szerződést, ismertetve ezzel, hogy mit is ért az európai életmód kifejezés alatt.

Aláhúzta, hogy ez az életmód nem természetes adottság, és nap mint nap támadják „Európa ellenségei”:

támadják külföldről mindazok, akik beleavatkoznak választásainkba, és támadják belföldön a nacionalista populisták, akik destabilizálni akarják Európát.

Ursula von der Leyen szerint nem szabad megengedni, hogy ezek az erők „átértelmezzék európai életmódunkat”, hiszen éppen „az ellenkezőjét akarják mindannak, amit Európa jelent”.

Ezek az erők az EU alapjainak lebontására törekednek és csak azt nézik, hogy miként lehet szembefordítani egymással az európaiakat. 

Egy olyan politikában hisznek, amely a megoldás helyett inkább csak hangosan felpanaszolja a problémákat, ezzel pedig szembe kell szállni

– írta a megválasztott bizottsági elnök.

Hozzátette, míg egyesek azt javasolják, hogy a túlságosan erős politikai töltöttség miatt inkább ne használják az európai életmód kifejezést, ő úgy véli, nem szabad hagyni, hogy „Európa ellenfelei elragadják a fogalmainkat”.

Aláhúzta, az EU-ról szóló szerződésben rögzített értékek védelme alkotja „önazonosságunk alapját”.

A világ más részein az emberek másként szabályozzák az együttélést, mert mindenkinek megvannak a saját hagyományai, elvei és sajátosságai.

Én az európai életformát választom, egy olyan unió életformáját, amelyben a szolidaritás, a tolerancia és a megbízhatóság számít

– írta Ursula von der Leyen.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes politika


Megtekintések száma: 13888

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet