Út a jövőbe? Elektromos autókat lépes feltölteni az új technológián alapuló autópálya!

2018. május 24., csütörtök




Ha elterjed, mindent forradalmasíthat!

Csupán alig egy kilométer hosszú, de eg lehet a jövő útszakasza. Olyan megoldásokat tartogat, melyek aza utózási szokásokat, de még magát az élmányt is teljesen megváltoztatnák.

Jöhet az autós közlekedés forradalma, amikor az üzemanyag nem fogy az út során, hanem még nő is?

Egy algi 1 kilométeres szakaszon üzemel az a tesztpálya, ami lénygeében egy napelemekkel bevont, ellátott útfelület.

Az érdekessége azonban a leginkább az, hogy a rajta haladó elektromos autók kéepsek menet közben feltöltődni

Ez az elektromos autók legnagyobb gondját,a töltést oldaná meg, vagyis világméretű piaci robbanást idézhetne elő a technológia, ha elterjed.

Mint kiderült, a napelemeket 1080 méter hosszan két sávban integrálták az autópályába. A tesztszakaszon naponta 45 000 autó halad át.

Minden napelemet egy olyan átlátszó réteggel fedtek le, amelynek az aszfalthoz hasonló tulajdonságai vannak és az élettartama 15 év. A Qilu tájékoztatása alapján a napelemek annyi energiát termelnek, amely elegendő 800 lakóház és a közvilágítás áramellátásának a biztosítására.

Emellett a termelt áram segítségével olyan fűtőtesteket is működtetnek, amelyek télen hó- és jégmentesen tartják a tesztszakaszt.

A mesterséges aszfaltréteget úgy alakították ki, hogy a jövőben alkalmas legyen az elektromos autók feltöltésére is. Egyelőre azonban a tesztszakasz még túl rövid ahhoz, hogy észszerű legyen ilyen célokra alkalmazni.

Emellett még nincsenek sorozatgyártásra alkalmas elektromos gépkocsik, amelyek támogatnák az induktív feltöltést. Ettől függetlenül a Qilu Transportation Development már tárgyalásokat folytat a járműgyártókkal.

A kísérleti útszakaszba olyan szenzorokat építettek be, amelyek mérik a hőmérsékletet, a forgalmat és az áthaladó autók súlyát. 

Az utóbbit arra használják, hogy megkülönböztessék egymástól a személy- és a tehergépkocsikat. 

A megszerzett adatokat a kínai kormány elképzelései alapján egy intelligens közlekedési rendszer létrehozására használnák fel.

A kínai úthálózat ugyanis már elérte a terhelhetősége határait és az új intelligens rendszer segíthet a jövőben az óriási dugók elkerülésében.

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson a járművek egymás között is megosztanák az adatokat. Ideális esetben pedig mind a napelemes autópálya, mind az önállóan közlekedő autók adatait közösen értékelnék ki, hogy egymáshoz igazíthassák az útvonaltervezéseket és a forgalmat ellenőrző intézkedéseket.

Nagyon sokan látják bénén a lehetőséget, és már több országban komoly tárgyalások indultak az alkalmazást illetően.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány zöldenergia etchnológia


Megtekintések száma: 28557





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet