Üzemképes a világ első robottaxija!

2016. november 25., péntek




A világon elsőként szállított emberi utast egy robottaxi. A közlekedés jövőjét is megreformálgatja?

A robottaxi ötlete már nem újkeletű, közel 9 évvel ezelőtt vetődött fel, akkoriban még Air Mule néven. Azt remélték az ötlettől, hogy képes lehet a jövőben megreformálni a tömegközlekedés jövőjét.

A szerkezet polgári, azaz nagyközönség általi felhasználását be szerették volna vezetni, ám eredetileg katonai célokat szolgált volna a különös fejlesztés. A befektetők azonban egészen addig nem vették elég komolyan a projektek, míg meg nem épül egy igazi prototípus, és nem tesz néhány próba utat.

Ennek most jött el az ideje, így a napokban az első önálló repülőutat is véghezvitte az Air Mule.

Ez sokak szerint egy újabb lépcsőfoka a fejlesztésnek, és a sikeres tesztút után hamarosan a tömeggyártás következhet.

Az Urban Aeronautics hivatalos oldalán vehetjük közelebbről szemügyre az érdekes fejlesztést, amelynek a hónap közepén végrehajtott önálló repüléséről természetesen videó is készült.

Ezzel kapcsolatban rögtön érdemes leszögezni, hogy a robottaxi először még idén januárban emelkedett a levegőbe, most azonban az önálló manőverezésen és repülésen volt a hangsúly, ennek alkalmából pedig a végleges név is felbukkant a beszámolóban.

Ez a Cormorant, vagyis kormorán lett, a lényeg azonban nyilván nem ez, hanem a videón látottak.

A rendszer teljesen automatikusan működik. A tesztút során a szerkezet saját magától hozta a döntéseket a különféle műszeres mérésekből beérkező adatok alapján, mint egy igazi robotpilóta.

Az egyes műveleteket olykor felülbírálva, teljesen gond nélkül vette az akadályokat, így elméletben és gyakorlatban is biztonságos lenne, hogy bevezessék a polgári felhasználásba.

A robottaxi rengeteg modern eszközzel van felszerelve, melyek abban segítik, hogy ne hibázzon. A legmodernebb optikai érzékelők, szenzorok és chipek, valamint egy profi radar, és két lézeres alltiméter dolgoznak azért, hogy a robottaxi gyorsan és ahatáékonyan tudjon beavatkozás nélkül közlekedni.

A felvétel végén jól látható a kisebb bizonytalanság, ez a magyarázat szerint annak volt köszönhető, hogy a vezérlőrendszer túl korán határozta el a leszállást, vagyis a repülés azért az igazat megvallva nem volt teljesen problémamentes – ez később komoly gondokat okozhat, nem is beszélve a rakomány épségéről.

A mostani teszt mindazonáltal komoly lépés előre, a további sikereket követően ilyen és hasonló fejlesztések jelenhetnek majd meg városainkban.

Ezek a robottaxit nem csak jobbá, és modernebbé tehetik a közlekedést, de baleset mentesebbé tehetik a városokat. Ráadásul mivel repülnek, jelentős távolságokat lehet majd velük lefaragni.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhat mega sorozatgyártás, mert itt-ott még finomítani kell a rendszeren,d e a fejlesztés nagyon jó ütemben halad, és közel van ahhoz, hogy egy napon majd megjelenjen az utakon.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 29618





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet