Üzenetet fogtak a korai univerzumból: a tudósok előtt olyan dolgok nyíltak meg, amik azelőtt soha!

2023. július 31., hétfő




A tudomány univerzummal és a világ eredetével kapcsolatos legnagyobb áttöréséről beszélnek.

Egy ausztráliaia csillagászati antenna valami olyasmit tudott érzékelni, amit kiemelezve a tudósok telejsne ledöbbentek.

Az univerzum egyik legkorábbi üzenetéről van szó ugyanis, ami betekintést adhat a múltba.

A tudósok vizsgálatai szerint ugyanis egyértelműen ez az eddigi legkorábbi üzenete és megjelenése a hidrogéngáznak. Ezek alapján pedig máris megdöbbentő következtetéseket tudtak levonni arról, milyen is volt az univerzum az ősrobbanás utáni kozmikus "pillanatokban".

A felfedezésről még a Nature folyóirat is beszámolt. 

A jel 13,6 milliárd évvel ezelőtt indult útnak: akkor, amikor az azelőtt sötét univerzumban kigyúltak az első csillagok.

Egyes nyitottabb szakemberek szerint az sem kizárt, hogy Isten kozmikus ujjlenyomatára is rábukkanhatnak ezáltal.

Ez ugyanis tényleg a teremtés, a kozmosz ősrobbanásának pillanataiban képződött jelforrás.

A tudósok így bizonyítékot találtak arra, hogy a csillagkeletkezés az ősrobbanás után 180 millió évvel vehette kezdetét.

Az univerzum akkoriban még nagyon hdieg volt, hidegebb, mint ahogy sejtették...

„Eredményeink nyomán frissítenünk kell az univerzum korai evolúciójáról kialakult képünket – erősítette meg Colin Lonsdale, a Haystack Obszervatórium igazgatója.

 Az első csillagok kialakulása előtt a világegyetemben teljes sötétség honolt, és leggyakoribb eleme, a hidrogén a kozmikus háttérsugárzástól megkülönböztethetetlen energiaállapotban volt, ezért semmilyen számunkra észlelhető jelet nem adott a létezéséről.

Azonban az első csillagk létrejötztének köszönhetően - melyek megváltoztatták a hidrogénatomok energiaszintejit - létrejöttek bizonyos jelek, ezt sikerült most felfedezni.

"Az elnyelés sajátos mintázata egyértelműen összekapcsolható az elsőként született csillagokkal. Az a sugárzás, amelynek nyomán a megfigyelt jel előállt, a legnagyobb valószínűséggel ezekből származhatott" - állapították meg a kutatók.

A kutatás még jelenleg is zajlik, és a fogott jelek elmezése sokáig eltarthat, de ha a tudósoknak igazuk van, óriási betekintést kaphatunk az ősrobbanás utáni időkbe, amikor az első csillagok születtek.

Ebből pedig idővel arra is következtetni lehet, milyen lehetett az ősrobbanás pillanata, vagy hogy mi létezhetett azelőtt...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány univerzum világegyetem


Megtekintések száma: 88486





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet