Üzenetet küldene az emberiség a legközelebbi lakható bolygóra

2017. január 8., vasárnap




Az idegenek talán ott vannak, és vissza is üzenhetnek nekünk.

Üzenetet küldenének a Proxima b-re

Kutatók egy csoportja találta ki, hogy egy projekt keretében értelmes üzenetet küldenének az egyik legközelebbi lakható bolygóra. Ha valóban van élet a felszínén, és értelmes civilizáció otthona, hamarosan üzenetet kaphatunk tőlük.

2016-ban a Proxima Centauri egyik csillaga volt a szenzációs felfedezés a csillagászatban, ugyanis a Proxima b feltételezhetően lakható, és talán lakott is.

Pontosan persze senki sem tudja, hogy az-e, mindenesetre a lakható zónán belül helyezkedik el, és a légkörének összetétele, felszínének felépítése is nagyban hasonlít a Földhöz.

A Messaging Extra Terrestrial Intelligence (METI) csoportja most üzenetet küldene erre a bolygóra, így ha valóban élnek rajta értelmes lények, akkor fogni tudják majd a jelet, és vissza tudnának üzenni nekünk.

Ellentétes szemlélet

Ők tehát nem passzív módon figyelnék az égboltot az esetleges üzenetek után kutatva, hanem maguk küldenének ilyen üzenetet a közeli exobolygókra, abban a reményben, hogy ott intelligens életre bukkanunk, így belátható időn belül kialakulhat egyfajta párbeszéd az idegenekkel.

Nem véletlen, hogy az említett csillag kísérőjét veszik most célba, hiszen ez van hozzánk legközelebb, így nagyjából 4 évig tartana az üzenet elküldése és annak célba érése – nyilván nem egyetlen köszöntést küldenének, hanem itt több hónapon, netán több éven keresztül számos alkalommal megismételnék azt.

Veszélyes is lehet

Azonban a kutatócsoportnak nagyon nehéz lesz magát az üzenetet összeállítani, pedig a sajtó és a média legtöbbször erről kérdezi őket szüntelenül.

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen üzenettel reprezentáljuk az emberiséget az űrben. Egy rossz üzenet akár bolygóközi háborúhoz is vezethet. Az üzenetet valamikor 2019 környékén szeretnék elkezdeni az űrbe sugározni a Proxima b irányába.

A kezdeményezést, azonban vannak, akik kifejezetten ellenzik azt, többek között arra hivatkozva, hogy az esetleges idegen civilizációk akár agresszívak is lehetnek, így talán további terjeszkedésre biztatnánk őket.

A támogatók ennek ellenére kitartanak az elgondolás mellett, kihangsúlyozva, hogy amennyiben mindenki kizárólag passzív módon hallgatózna, egy igencsak csendes és magányos világot képzelnének el magunk előtt.

A különféle csillagközi üzenetek küldésében maga a NASA volt az úttörő, amikor a hetvenes években a Pioneer 10 és Pioneer 11 szondákat az űrbe juttatta.

A Voyager szondákon is elhelyeztek olyan üzeneteket az emberiségtől, melyek hallathatják hangunkat a kozmoszban. Ráadásul esélyük is van arra, hogy célba érnek, mivel ezek az emberiség által a legtávolabbra juttatott objektumok a világegyetemben.

idegen idegenek idegen civilizációk csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 37277





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet