Valami elképesztő épül Kínában: zöldellő felhőkarcolók lehetnek a szmog elleni harc új fegyverei

2017. február 8., szerda




Ázsia első függőerdeje épülhet fel Nankingban.

Stefano Boeri olasz építész műve az a nagyszerű,látványos, és hasznos funkcióval is bíró függőleges erdő felhőkarcoló, mellyel Kína megpróbálja felvenni a kesztyűt a városaiban kialakuló szmog ellen.

Kétségtelen, hogy a szmog ellen fel kell lépni a jövőben, ezt egyre több nagyváros ismeri el. Ugyanis a szmog előbb vagy utóbb emberéleteket fog követelni.

Egyszerre látványos, és képes arra, hogy nagyon tiszta levegőt "állítson elő", hiszen a zöld felhőkarcolókban található fák és növények könnyedén szűrik a levegőt.

Nanking városában építik fel az első ilyet, mely a térségben egyedülálló lesz. Soha ezelőtt nem építettek fel még hasonlót, így elképesztő látványt fog nyújtani, és akár 20%-kal is képes lesz csökkenteni a légszennyezést.

Ha a projekt sikeres lesz, akkor a jövőben ezek a függő erdők könnyen elterjedhetnek, és újabbak létesülhetnek, amikkel még nagyobb mértékben vissza lehetne szorítani a légszennyezettséget, és sokkal tisztább, szmog mentes levegőt lehetne teremteni a városokban.

A városban egy 107 méteres és 199 méter magas toronyházat építenek fel: míg előbbiben a Hyatt hotel fog helyet kapni, addig a magasabb épületben irodák, valamint egy múzeum és egy építészeti iskola lesz.

Az előzetes számítások és tervezetek szerint A Nanking tornyokon összesen 1100 fa, és 2500 bokor lesz jelen, és vonja ki folyamatosan a káros anyagokat a levegőből.

A maga nemében egyedülálló lesz, ugyanakkor a világon nem ez az első ilyen próbálkozás. Milánóban ugyanis építettek már fel egy látványos függőerdőt, amik ráadásul sikeresen csökkentették a levegő szén-dioxid tartalmát a környéken, így elmondható, hogy beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Ráadásul a városok levegője általában száraz. Ezen is segítenek a függőerdők, mivel alapvetően képesek megemelni a vidék páratartalmát.

Emellett az sem elhanyagolható, hogy felfogja, és kivonja a levegőből a szálló port, és hűsíti az ott található lakásokat, tehát gyakorlatilag csakis haszna van, és előnyei.

Milánó zöld ikertornyaira 490 közepes, és több mint 250 kisebb méretű fát ültettek, emellett 5000 bokor és 11 000 évelő növény borítja a teraszokat.

A Bosco Verticale megtervezésénél a legtöbb időt a fák és növények fajtáinak kiválasztása jelentette, ugyanis ezeknek összhangban kellett lenniük egymással.

A projekt népszerűségét egyértelműen mutatja, hogy a hírek szerint már Svájcban is akarnak hasonló függőerdős felhőkarcolót létrehozni, méghozzá nem is egyet. Feltételezhetően Lausanne városába tervezik őket megépíteni, ezek egyfajta luxus apartman látszatát keltik, de mégis zöldek lesznek, és természetesek.

117 méter magas lesz, és rengeteg terasza lesz, ahol növények dúskálnak majd. A tervbe vett épületet a Cédrusok tornyaként is emlegetik, és őszintén reméljük, hogy minél hamarabb megvalósul.

Az ilyen, és ehhez hasonló kezdeményezések elősegíthetik a nagyvárosokat abban, hogy levegőjük minőségromlását ne csak megállítsák, de képesek legyenek azt vissza is fordítani, és egy sokkal tisztább világ köszöntsön be.

technológia technika érdekes érdekesség környzeetvédelem fenntartható fejlődés zöldenergia


Megtekintések száma: 25354





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet