Valami elkezdte felfalni az univerzumot:gigantikus anomália pusztítja a teret és az időt: észlelték jeleit a kozmosz sötétjében!

2018. december 24., hétfő
5 millió mérföldes sebességgel száguld a világegyetem sötétjében miközben bolygókat, csillagrendszereket fal fel.

Vajon létezhet olyan, hogy egy feketelyuk váratlanul elszabadul? A csillagászok mostani megfigyelése szerint igen. Méghozzá olyannyira valós az esemény, hogy akár veszélyben is lehetnénk.

Egy feketelyuk ugyanis kilökődhetett az egyik galaxis közepéből. Egy olyan szupermasszív feketelyuk, ami egy átlag feketelyuk sokszorosának erejével bír, és hatalmas mértekkel rendelkezik.

Ez a feketelyuk most bizonyítottan az űrben kóborol, méghozzá 5 millió mérföldes sebességgel. Mindeközben mindent bekebelez, ami az útjába áll, így egy igazi pusztító erőként halad előre a semmiben, miközben komplett galaxisokat is felfalhat.

Nekünk, Földlakóknak szerencsére nem kell félnünk, mert 5 milliárd fényévnyire van tőlünk, így ha egyáltalán felénk is tartana, nagyon-nagyon sok idő múlva érhetne csak ide.

Ilyen kóborló feketelyukakat még sohasem figyeltek meg, noha a NASA szakemberei szerint valószínűleg nem egy létezhet még az univerzum sötétjében, zabálva a világegyetem csillaganyagát, és a bolygókat.

A Hubble űrtávcső rögzítette elsőként a képet arról a kvazárok, melynek a 3C 186 nevet adták, ez utal arra, hogy a galaxis közepéről a szupermasszív feketelyuk valahogyan ki lett mozgatva.Hogy mi mozgathatta ki onnan? Erre egyelőre csak találgatások vannak. Egyesek szerint két korábban összeütköző, és közelben lévő szupermasszív feketelyuk által keltett gravitációs hullámok lehettek, melyeknek elég energiájuk volt ahhoz, hogy kiröpítsék onnan a szupermasszív objektumot.

Ez óriási felfedezés lehet, ugyanis először derülhet ki, hogy létezhet energia, mely képes elmozgatni egy egyébként elmozdíthatatlannak hitt anomáliát, egy szupermasszív feketelyukat.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen univerzum


Megtekintések száma: 70758

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet