Valami mozgolódik hazánk alatt? Egyre nagyobb a geológiai aktivitás a Kárpát-medencében

2017. február 18., szombat




Egyre több a földrengés, 2017 első hónapjaiban már kettő is volt, az utóbbi években pedig egyre nagyobb számban fordulnak elő rengések.

Eddig szerencsések voltunk

Magyarország, és a Kárpát-medence eddig azon kevés területek közé tartozott, melyek alapvetően nyugodt térségnek számítottak geológiai szempontból. Ez azt jelenti, hogy míg a Föld különböző szegleteiben igen gyakoriak a földrengések, addig itt egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben fordultak elő.

Éppen ezért nem is nagyon alakult ki az építészetünkben a földrengésbiztosság elve, ugyanis rengeteg ház úgy van megtervezve, hogy egy közepes erősségű rengés komoly károkat okozna bennük.

Más országokban, főleg Amerikában egyes vidékeken olyan földrengés biztos, vagy könnyűszerkezetes házak épülnek túlnyomó többségben, melyeknek nem okoznak gondot az erősebb rengések sem.

Ugyanez a helyzet Japánban, ahol a bolygón az egyik leggyakoribbak ezek a természeti katasztrófák.

Egyre több a földrengés

Az elmúlt években azonban egyre többször jelentettek és érzékeltek földrengéseket. A tendencia egyértelmű növekedést mutat, és ez azt jelenti, hogy a kőzetlemezek vándorlása, és egyéb geológiai folyamatok lévén a Kárpát-medence is elkezdett aktivizálódni.

Csak a 2017-es év első két hónapjában már két földrengést is rögzítettek, mely hivatalosan is kimutatható volt. Valami mozgolódik a Kárpát-medence alatt?

Sokan attól félnek, hogy más vidékekre jellemző, egyre erőteljesebb és pusztítóbb fölrengések várnak hazánkra az elkövetkező évtizedekben.

A baj az, hogy ez a felvetés sajnos nem is annyira alaptalan, és számtalan jel sugallja azt, hogy komoly fölrengésekkel kell szembenéznünk majd.

2017 januárjában a Richter-skála szerinti 2,2-es erősségű földrengés volt Budapest déli részén. Rá egy hónapot követően pedig egy 2,4-es erősségű földrengés vonult végig Nyugat-Magyarország egyes vidékein.

Nem vagyunk felkészülve rá

Sokak szerint nincs felkészülve az ország egy esetlegese bekövetkező, váratlan és nagy erejű földrengésre, pedig egyre komolyabb a veszélye, hogy egyszer be fog ilyen követezni az elkövetkező 20-30 évben.

Bár ma már egyre több fölrengés biztos könnyűszerkezetes ház épül hazánkban, a házak nagy résez amúgy is rossz állapotban van, és egy közepes erősségű rengés is komoly károkat tenne bennük.

A geológusok szerint ez egy olyan katasztrófa, ami ellen nagyon nehéz védekezni, és elsősorban az eseti kezelésben van megoldás, mivel megelőzni, pláne megakadályozni nem lehet, csak a károkat mérsékelni, csökkenteni.

Hogy mi vár ránk a következő évtizedekben azt nem tudni, de egyre inkább érik 30-40 éven belül egy komolyabb, minimum közepes erősségű földrengés, mely nagy rumlit fog hátrahagyni maga után.

katasztrófa tudomány érdekes érdekesség természet


Megtekintések száma: 64525





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet