Valami nagyon különös jelenség zajlik az Antarktiszon!

2017. október 3., kedd




Hatalmas, zöldes színárnyalatúvá kezdenek válni a jégmezők...

Érdekes, és egyben nem csak aggasztó, hanem rejtélyes folyamatok játszódnak le újabban az Antarktiszon. 

Az utóbbi időben nem csak rengeteg jégpad szakadt le róla, és elkezdett drasztikus mértékben melegedni a sarki jég, de különös folyamatok indultak meg a jég alatt, illetve a jégben.

Az Antarktisz egyre nagyobb területei válnak ugyanis zöldes árnyalatúvá. A megdöbbentő műholdas felvételeken jól látni ahogyan egy New York méretű jégmező már erősen zöldes színezetet kapott.

A körülbelül 1000 négyzetkilométeres területen valami elindult. Valami olyan folyamat, amit eddig aligha láthattunk, legalábbis az elmúlt évtizedekben biztosan nem.

Természetesen a lehetséges magyarázatok között hamar előkerültek az idegenek, mint szinte minden esetben, amikor az emberek számára túlságosan különös dolgok történnek.

Ezen elméletek szerint valamiféle biológiai aktivitást indítottak be a jég szerkezeti anyagában az idegenek, hogy így állítsák meg a globális felmelegedést, segítve az emberiséget.

Egy másik vad elképzelés szerint kezdenek láthatóvá válni az egyre gyengébbé, egyre átlátszóbbá váló jégmezők alatti egykori zöld kontinens tájai, vonulatai.

A helyzet azonban az, hogy van erre egy jóval egyszerűbb, és sokkal logikusabb magyarázat is, ami bár szintén nem nyert megerősítést, de talán ez járhat a legközelebb a megoldáshoz.

Az elméletet a NASA egyik szakembere vetette fel. Szerinte fitoplanktonok okozzák a szokatlan, soha nem látott zöldülést. Ez pedig igen aggasztó, mivel nagyon remekül jelzi, milyen méreteket öltött már a globális felmelegedés.

A fitoplankton jelentős része túl kicsi, hogy szabad szemmel látható legyen. Azonban, ha elég magas számban vannak jelen, zöld elszíneződésként jelennek meg a víz felszínén, amit a sejtjeikben lévő klorofill jelenléte okoz.

Az egyelőre nem tiszta, hogy ezek a fitoplanktonok a jégen keletkeznek, a jég belsejében, vagy a jég alatt, és így színezik-e meg az Antarktisz egyes részeit.

Más szakemberek szerint a jelenség annyira nem is ritka, de mivel nem szokta megragadni a közvélemény figyelmét az Októbertől Márciusig tartó szakasz, amikor kisebb számban ugyan,d e hasonló területek előfordulnak, ezért most mindenki megdöbbenésként ért az, hogy az Antarktisz egy jelentős területe színeződött el.

A tudósok szerint mindenesetre tagadhatatlan, hogy ez a folyamat roppant aggasztó, mivel egyre gyakrabban fordul elő, ráadásul egyre nagyobb területeken.

Az sem elhanyagolható tény, hogy az Antarktisz jege folyamatosan csökken, és egyes becslések szerint éveken belül el is tűnhet.

tudomány hihetetlen bizarr antarktisz


Megtekintések száma: 165202





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet