Valamit találtak a Stonehenge közvetlen közelében

2016. augusztus 16., kedd
Régészek valami egészen különös, eddig fel nem fedezett dologra bukkantak a híres Stonehenge kőköreitől nem messze.

Újabb felfedezést tettek a Stonehenge közvetlen közelében. A híres kőköröktől nem messze, alig 3 kilométerre fa köröket fedeztek fel, melyeket szándékosan tettek oda.

A fa tömbök nem véletlenül rendeződtek el szabályos alakzatban.

Azt még nem tudni hogyan, de szinte biztos, hogy közük van a Stonehenge masszív monolitjaihoz.

A titokzatos, neolitikus struktúrák körülbelül 7 méteres sűrűségben sorakoznak egymás után, egy hatalmas, körülbelül 500 méter széles kört alkotva.

woodhenge

Egyes jelek arra utalnak, hogy ez a komplex műalkotás végül nem lett befejezve, bármi is volt a rendeltetési célja. Feltehetőleg a rendelkezésre álló fa anyag fogyott el, ugyanis a kör nem teljes.

Még nem tudni hogyan és miért, de feltehetőleg egy mély vallási vagy politikai - esetleg kulturális - változás történhetett ezek keletkezésekor, valamikor Krisztus előtt 2460-ban. Egyes elméletek szerint a Stonehenge is ekkor alakult át a végleges formájába, mert új köveket hordtak a helyszínre, és kör alakban rendezték el őket.

hasonló neolitikus struktúrák találhatóak Avebury közelében is, ezek szintén kőből vannak, akárcsak a Stonehenge építőelemei.

stonehenge-kokor

 A Stonehenge a mai napig az egyik legtitokzatosabb kőemlékmű a Földön.

A legfrissebb álláspont szerint olyan emlékmű, mely az addig jórészt háborúskodásban élő törzsek egységét jelképezi. A régészeti helyet és környékét az UNESCO 1986-ban a világ kulturális örökségének jegyzékébe vette fel.

Kr. e. 1100 körül a Sugárutat keleti, majd délkeleti irányban kb. 2780 m hosszúságban meghosszabbították, az Avon-folyó-ig, ami azt jelzi, hogy Stonehenge akkor még használatban volt.

A kőkör és környezete az i. e. 1800 körüli évekig folyamatosan bővült és alakult. Mielőtt a harmadik fázis befejeződött volna, a munkálatok félbemaradtak, a helyszínt lakói valamilyen ok miatt elhagyták.

rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 17051

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet