Valódi kincsre bukkantak Magyarországon!

2017. június 21., szerda
Egyedülálló formája és díszítése alapján a Krisztus előtti időkből származik!

Joggal mondhatjuk, hogy nem csak egyedülálló és páratlan, de egyben mesés régészeti leletre, egész pontosan aranykincsre bukkantak Szeged közelében.

A szóban forgó dolog annyira régi, hogy az eddigi vizsgálatok alapján a Krisztus előtti időkből, a 9-12. századból való.

Utoljára csaknem egy évszázada, az 1920-es években került elő Magyarországon hasonló jelentőségű aranylelet.

Ez nem más, mint egy különleges arany lábvért, amire egy helyi férfi talált rá, miközben gombászott.

A vért legalább 100 grammot nyomott. Amikor a férfi tudatába került annak, hogy milyen hatalmas értéket is talált, azonnal értesítettek a szakembereket. A múzeum ezért kezdeményezte a kulturális tárcánál, hogy a lelet jelentőségének megfelelő nagyságú megtalálói jutalmat kapjon az illető.

A múzeum munkatársai már korábban megkezdték a lelet vizsgálatát, és a mai sajtótájékoztatón elmondtak néhány részletet is, valamint bemutatták a különleges lábvértet.

A lábvértet több darabban találták meg, egymástól elkülönítve. Végül minden darabja meglett, így sikerült összerakni az egészet, ahogyan az a képen is látszik.

Bár a Krisztus előtti 14. századtól kezdett elterjedni a lábvért használata, ezek bronzból voltak, így ez még ezeknél is régebbi lehet.

Annyi biztos, hogy egy olyan személy birtokában lehetett eredetileg a lábvért, aki fontos volt tisztségénél fogva, vagy más okokból, de kiléte ismeretlen ennyi idő távlatából.

Értesüléseink szerint szombaton a múzeumok éjszakáján a nagyközönség is láthatja a Móra-múzeum dísztermében, így aki arra jár, vagy teheti, feltétlenül nézze majd meg!

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség magyarország kincs kincsek magyar


Megtekintések száma: 94049

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet