Valódi szuperemberek: egy család tagjai 3 generáció óta nem éreznek fájdalmat: a génjeik lehetnek a kulcs a gyógyításban!

2018. május 24., csütörtök




Igazi szuperképességekkel ruházta fel őket az evolúció. Kérdés, hogy a tudomány mihez kezd velük!

Nem akármilyen családi éli mindennapjait a világban. Egy olyan különleges és telejsne eygedi mutációval rendelkeznek, mely több generáción átível, és különleges képességgel ruházza őket fel.ű

Arról van szó, hogy a család 3 generáció óta nem érez fájdalmat. Egyetlen tagjuk sem.

Mintha csak a sors szuperképességekkel áldotta volna őket meg, ugyanis tényleg a legextrémebb körülményeket is elviselik.

Az egészet egy különleges kromoszóma okozza.

A kromoszómát az olasz Marsilis családban mutatták ki elsőként, és, bár még számos kísérlet áll a szakemberek előtt, a jelenség vitathatatlanul hatalmas áttörést hozhat a gyógyításban.

James Cox, a Londoni Egyetem molekuláris biológusa szerint évek óta próbálják kideríteni, pontosan milyen gén felelős a ritka rendellenességért, ami mostanáig mindössze egyetlen családban bukkant fel.

Szinte hihetetlen ép ésszel felfogni, hogy valaki égési sérülést szenved, netán eltörik egy csontja, ám a szeme sem rebben, sőt, talán fel sem tűnik neki.

Pedig a Marsilis családban pontosan ez a helyzet, immáron három generáció óta. Elsőre egyébként nagyon jól hangzik, de bizony hátulütői is lehetnek, hiszen a test jelez a fájdalommal, így a család tagjai nem értesülnek róla, ha sérülésük vagy betegségük van.

Példának okáért az 52 éves Letizia egy alkalommal kificamította a vállát síelés közben, ehhez képest végigsíelte a nap hátralevő részét, hazavezetett, és csak másnap eszmélt rá a történtekre. 

A szakemberek vérminták alapján vizsgálták a família DNS-ét, minek során kiderült, hogy a variáns a ZFHX2 nevű génben található, mely szorosan összefügg a fájdalomérző képességgel.

Az egész felfedezés és a család különleges génjei azért lehetnek fontosak, mert forradalmasíthatják a gyógyítást.

Sőt, akár egy olyan szuperfaj kezdetei lehetnek, mely elterjedhet a bolygón - állítják a még izgatottabb szakemberek.

Többek között még a gyógyszeriparban is döbbenetes áttöréseket hozhatna el, főlega fájdalomcsillapítás terén.

Egyelőre arra próbálnak rájönni, hogy ez a mutáció hogyan is befolyásolja pontosan a fájdalomérzetet, miképepn hat rá.

John Wood, a Londoni Egyetem érzékszervi neurobiológusa megkérdezte az olasz családot, visszafordítanák-e a folyamatot, amennyiben az orvosok megoldást találnak a rendellenességre, ám ők egyöntetűen visszautasították az ajánlatot.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen egészség genetika dns


Megtekintések száma: 24512





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet