Valójában egy magyar találta fel a napelemes tetőcserepet: Elon Musk pedig ellopta!

2021. április 1., csütörtök




A kérdést nehéz eldönteni, de összedtük a napelemes tetőcserepek megjelenését a kezdetekből napjainkig.

Ezrek olvasták, hogy hamarosan indul a hazai napelemes tetőcserép gyártása.

“Heteken belül elindul a gyártása annak a napelemes tetőcserépnek, amelyet forradalmi újításként emlegetnek világszerte. Tóth Miklós találmányát itthon és külföldön is siker övezi. A Géniusz Európa nagydíjjal jutalmazott termék szabadalmát és a gyártási technológiát a feltaláló 180 országban védette le. Az energiatermelésre szolgáló cserép hazai forgalmazása után Ausztráliában és az Egyesült Államokban is gyártják majd a terméket, amely a feltaláló szerint öt éven belül piacvezetővé válik az építőiparban. A találmány bármely tetőcseréprendszerhez alkalmazható, és a meglévő tetőt sem kell átépíteni.”

2012 -Napokkal később interjút kértünk a feltalálótól, hogy meséljen a napelemes tetőcserép találmányáról.

“A mi termékünk részben újrahasznosított, részben új gyártású alapanyagokból készülnek, a gyártáskor részben alternatív energiát használunk, napelemes tetőcserepet és szélgenerátort. Minimálisra, közel nullára csökkentjük a keletkező hulladékot, melléktermék nem képződik, a gyártáshoz szükséges hő- és elektromos energiát a lehető legnagyobb mennyiségben saját magunknak állítjuk elő. A termékünk napsütés mentes időszakban is termel elektromos energiát, kevesebbet, mint teljes napfényben, de még így is képes feltölteni az akkumulátorokat, mellyel 12 órán keresztül tudunk elektromos energiát leadni. Ez arra az esetre vonatkozik, ha sziget üzemű rendszerről beszélünk. Sziget üzemű megoldás esetén lehetőség van vagy külső szolár akkuk, vagy opcióként a napelemes tetőcserépben integrált rendelhető típusokat is fogunk forgalmazni. 2012 Április-május hónapban kerülhet forgalomba. “

Tóth Miklós és a magyar napelemes tetőcserép

2014 júniusáig kellett várni a következő hírre a napelemes cserépről, amelyet ismét egy interjú formájában kaptunk a feltalálótól.

A TMT Napelemes Tetőcserép fejlesztése, már két éve elkészült, amelynek eredményeképpen az alaptípuson kívül további típus változatok készültek. A típus változatok több színben, és számos felszereltséggel készülnek majd, egyedi igények figyelembe vételével. A sorozatgyártás a nyár folyamán megkezdődik, és a termékeket megrendelés alapján fogjuk gyártani, a beérkezések sorrendjében. Jelenleg a régi honlapunk nem elérhető, mert új, más domain néven teljesen új honlapot készítünk, amely sokoldalúbb kialakítású, teljesen új tartalommal és több nyelven lesz elérhető. Lesz majd webshop is és virtuális bemutató terem, ahol minden egyes terméket 3D-ben térben forgatva meg lehet majd tekinteni – mondja Tóth Miklós. A gyártás itthon fog történni, de jelenleg is tárgyalásban vagyunk Európai és tengeren túli gyártóbázis beindításáról is, még ebben az évben. A TMT Napelemes Tetőcserép gyártása a fő feladatunk és a leendő vásárlóknak a szerződésben álló kivitelező cégeink építhetik be a termékeket. Több éves finanszírozói tárgyalás sorozaton vagyok túl és azt kell mondjam, hogy itthon a korábbi Magyar tárgyaló partnerek, cégek akik magukat befektetőknek tartották, csak hitegettek, pénzük, tőkéjük nem volt. Sok szélhámos céggel, magánszeméllyel folytattam tárgyalásokat, de minden esetben kiderült, hogy saját tőke nélkül szerettek volna részt venni a projektben. Aki ma Magyarországon azt mondja magáról, hogy befektető az hazudik. A hazai üzleti élet nem érett ma még egy korrekt meglévő tőkével rendelkező befektetési konstrukció lebonyolítására, ezért a finanszírozói tőke bevonása külföldről fog megtörténni.

Eközben a Tesla, pontosabban a Solar City boszorkánykonyhájában megalkották a saját napelemes tetőcserepüket és a “magyar találmány” egy szempillantás alatt a feledés homályába merült. Elon Musk bemutatta a Tesla Solar Roof prototípusát 2016. októberében. Négy stílusban készültek el, amelyek úgy néztek ki, mint a szokványos cserepek, de lényegében miniatürizált hagyományos napelemek voltak, örök garanciával.

2016 november: Lopták a napelemes tetőcserép ötletét?

A San José-ban működő SunPower Corp. szeptemberben azzal vádolta meg peres úton Musk vállalatát, a SolarCity-t, hogy tőlük lopta a cserép dizájnját. A SunPower olyan titkosított, “bizalmas” terveket is bemutatott, melyeket megosztott egy céggel, melyet később a SolarCity vásárolt fel. A Huffington Post állítása szerint egy testvérpár már 9 éve csinálja azt, amit Musk most forradalmi újításként mutatott be a sajtónak. A Luma Resources nevű startup cég Detroitban működik és már két nagyvállalatot is leelőzött a napenergia-termelő zsindelycserép piacra dobásában. A cég lassan egy évtizede abból él, hogy ilyen elemeket rak fel tetőkre és cége “sok elismerést szerzett ezzel”, mondta a vállalat alapítója, Robert Allen a Huffington Postnak. Még Obama elnök is megemlítette az Allen fivéreket 2011-es State of the Union beszédében.

2017 május: Megérkeztek a riválisok

A Forward Labs tervezése tökéletesen illeszkedik a hagyományos tetőhöz. Mivel a Forward Labs költséghatékonyabb anyagokat használ, a költségek átlagosan 33% -kal alacsonyabbak, mint a Tesla napelemes rendszere. A telepítés néhány nap alatt elvégezhető. A rendszert passzív módon hűtik a panelek alatt levő nyílásokon keresztül, és ha egy panel elromlana, akkor ki lehet pattantani és egy újat tenni a helyére. A Forward Labs napeleme várhatóan a következő évben érkezik.

2017 szeptember: Magyar napelemes tetőcserép 2.0

Szolárcserép fejlesztésébe kezdett a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., a tetőcserép felületébe integrált napelemek kifejlesztésében együttműködnek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), az új cserép jövőre kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Terrán Generon szolárcserép

2019 március – Idén forgalomba kerül magyar napelemes tetőcserép

Az új terméket a Terrán Generont először az áprilisi Construma építőipari kiállításon mutatják be, ezt követően pedig már forgalomba is kerül. A vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, egy normál családi ház tetőfelülete 200-250 négyzetméter, ahhoz, hogy a család teljes villamos energia igényét fedezni tudják, a Terrán Generon szolárcseréppel a tetőfelület 15-20 százalékát, 20-40 négyzetmétert kell lefedni. “A magánszemélyek által 2018-ban megvalósított, tetőre épített napelemes rendszerek átlagos mérete megközelítőleg 6 kWp volt. Egy ekkora teljesítményű Terrán Generon napelemes rendszer ára teljes körű szolár kivitelezéssel, inverterrel és szolgáltatói ügyintézéssel kb. 3,9 millió forint (3,1 Mft + ÁFA). Az átlagos háztartás energiaigényének előállításához ennél 40-50 %-kal kisebb teljesítményű rendszer is elegendő lehet” – olvasható a Terran weboldalán.

Tesla 2.0 napelemes tetőcserép

2019 október – A Tesla újragondolja a napelemes tetőcserepét

A Tesla azt hirdette, hogy a Solar Roof napelemes tetőcserép költsége 40%-kal lesz alacsonyabb a korábbi változatokhoz képest. Elon Musk megközelítése a napelemes tetőcserépnél a végletekig ragaszkodik a költségek visszaszorításához, ahogy ez már kitűnt a Tesla napelemes tetőcserepeinek online értékesítésre történő áttérése idején is. Musk egyik legerősebb, a napelemes tetőcserép mellett szóló érve, hogy olcsóbb lesz, mint az új tető és az új napelem panelek összege, ez az, amivel Musk a háztulajdonosok legtöbbjénél érvelt. Azonban elkerülhetetlenül feltételezésekre alapozunk, és a Tesla új napelemes tetőcserepekből álló tetőjét a napelemmel ellátott „prémium tetővel” hasonlítják össze.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia érdeks


Megtekintések száma: 75163





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet