Valósággá válhat a Holnapután c. film jövőképe

2015. október 26., hétfő




Sybren Drijfhout kutató szerint a nagysikerű Holnaputánban felvázolt ijesztő jövőkép 20 év múlva akár valóság is lehet.

[dropcap]B[/dropcap]izonyára sokan emlékeznek még Roland Emmerich butának tartott, ugyanakkor nagyon látványosra sikeredett filmjére, a Holnaputánra. Ebben az alkotásban a globális felmelegedés hatására következik be az úgynevezett eljegesedés és természetesen egy hős tudós csapat indul útnak, hogy megkeressék egyikük fiát.

Mire odaérnek, már a helikopterek is ott vannak, szóval a Sok hűhó semmiért jobb cím lenne, de mivel akár valósággá is válhat az egész jövőkép, így mi is komolyabban tekintünk most a filmre.

holnaputan-jovokepe-2

Sybren Drijfhout kutató szerint ugyanis a filmben felvázolt alapszituáció, mely szerint az Atlanti Meridionális Fordulóáramlás (AMOC) felborul és ezzel az időjárás néhány hét alatt drasztikus változásokon esik át, cseppet sem elképzelhetetlen a valóságban sem. Egy klímaváltozást modellező német program, az ECHAM segítségével ugyanis kiderült, hogy a Föld az elkövetkezendő 20 évben inkább hűlni fog, mint melegedni.

"A Föld bolygó egy AMOC-katasztrófa esetén nagyjából 40 év múlva tudna magára találni, ugyanakkor az észak-atlanti területeken (Nagy-Britanniát is beleértve) akár 100 évig is eltartana ez a folyamat és ez egy új jégkorszakot is jelentene" - árulta el Drijfhout.

Az ECHAM eredményei szerint a felmelegedés helyett folytatódik a lehűlés és a legjobb esetben, ha az AMOC nem omlik össze, még akkor is 8 Celsius-fokot esne a világ átlaghőmérséklete.

holnaputan-jovokepe

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem csupán az AMOC miatt alakulhat ki ez a helyzet. Sokat tett ehhez az egészhez hozzá az El Nino és a Déli-óceán felmelegedése is. "Ezekhez még hozzájönnek a különböző vulkáni kitörések, aktivitások és az ázsiai szmogfelhők is. Ezek összességében olyan változásokat eredményeztek az éghajlatunkban, ami ezt az egész kaotikus periódust okozhatja."

De szerencsére a természet és a környezetünk nagyjából egy évtizede már próbálja közömbösíteni ezeket a hatásokat és ha szerencsénk lesz akkor az AMOC sem omlik össze. Ebben az esetben az egész katasztrófa elmarad. Ha nem, akkor bekövetkezhet az újabb jégkorszak.

globális felmelegedés tudomány


Megtekintések száma: 6619





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet